SUA - Revolte ale grupărilor radicale de stânga în mai multe oraşe. Protestatarii ajung în faţa Casei Albe

Proteste majore în oraşele americane, 30 mai 2010
Proteste majore în oraşele americane, 30 mai 2010 (Getty Images)

  • Soldaţii din Carolina de Nord şi statul New York trebuie să fie gata de intervenţie în Minneapolis în patru ore
  • Este pentru prima dată când SUA intenţionează să trimită armata, după revoltele din Los Angeles din 1992
  • Protestele violente generate de uciderea lui George Floyd s-au răspândit în SUA aseară, inclusiv în Detroit
  • Un bărbat, în vârstă de 19 ani, a fost împuşcat mortal în Detroit de către suspecţi care au tras dintr-un vehicul - poliţia nu a fost implicată în împuşcături
  • În Minneapolis au avut loc jafuri, în timp ce protestatarii sfidează starea de urgenţă, iar Garda Naţională nu reuşeşte să impună controlul
  • Sediul CNN din Atlanta a fost asediat
  • Protestatarii au înconjurat o secţie de poliţie din Brooklyn. Un ofiţer al NYPD a trântit o femeie la pământ într-un video care devine viral
  • Casa Albă a intrat la orele dimineţii în blocare temporară, în timp ce manifestanţii încercau să treacă peste ziduri


Doi ofiţeri ai Serviciului Federal de Protecţie au fost împuşcaţi - unul fatal - în timpul protestelor de vineri seară în Oakland, California, în timp ce protestele violente din întreaga SUA, generate de uciderea unui bărbat de culoare în timpul unui arest s-au intensificat.

Cel puţin 7.000 de manifestanţi au ieşit aseară pe străzile din Oakland, fiind înregistrate ciocniri cu Poliţia şi atacuri cu coctailuri Molotov, precum şi jafuri şi acte de distrugere în oraş. În timpul violenţelor doi ofiţeri din Serviciul Federal de Protecţie - o divizie a Homeland Security creată pentru a proteja clădirile guvernamentale - au fost împuşcaţi. Poliţia cercetează incidentul.

În majoritatea oraşelor la proteste sunt prezenţi numeroşi susţinători ai grupurilor radicale de stânga, Black Lives Matter şi Antifa.

Un protestatar în vârstă de 19 ani a fost împuşcat mortal în Detroit aseară. Poliţia a declarat că bărbatul a fost ucis după ce au fost trase focuri către un grup de oameni din apropierea cartierului grecesc din Detroit, unde zeci de protestatari se aflau pe stradă, dar că nu ofiţerii de poliţie au fost implicaţi în împuşcături.

În Minneapolis, protestatarii au distrus centrul oraşului în ultimele trei nopţi, luând cu asalt o secţie de poliţie şi jefuind şi incendiind magazine.

Pe fondul temerii că haosul va continua, guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, a semnat un ordin de impunere a stării de urgenţă prin care cerea rezidenţilor să rămână acasă de la 8:00 la 6:00 şi oferea poliţiştilor puterea de a aresta pe oricine refuză să se conformeze.

Vineri seara în Detroit, forţele de ordine în echipament anti-revoltă s-au confruntat cu protestatarii din oraşul Michigan şi au format baraje de-a lungul străzilor. Au fost operate zeci de arestări, poliţia atrăgând atenţia că mulţi dintre cei arestaţi erau din alte zone.

Până la miezul nopţii, mulţimea s-a subţiat considerabil, iar poliţia a tras cu gaz lacrimogen spre protestatari.

„Ştim că indivizii din afara oraşului Detroit care s-au strâns la locul de protest nu reprezintă acest oraş”, a spus şeful Poliţiei, James Craig. Numărul de arestări şi răniţi nu este încă disponibil.

Măsura de a plasa armata în stare de alertă imediată survine după ce preşedintele Donald Trump a cerut secretarului Apărării, Mark Esper, opţiuni militare pentru abordarea violenţelor urbane care se răspândesc în SUA, potrivit unor surse.

Proteste majore în SUA, 30 mai 2020
Proteste majore în SUA, 30 mai 2020 (AFP / Getty Images)

Protestele au ajuns acum în toate colţurile Americii, cu demonstraţii în mai multe state, inclusiv New York, Kentucky, Texas, Georgia.

Haosul a explodat şi în Atlanta, manifestanţii luând cu asalt sediul CNN şi trăgând petarde de fum împotriva poliţiştilor care încercau să formeze o barieră pentru a-i opri.

În New York, filme şocante au arătat un ofiţer NYPD care a trântit o protestatară pe jos în Brooklyn, în timp ce ofiţerii au apărat o secţie de poliţie care era asediată.

Casa Albă a fost forţată să se închidă temporar, în momentul în care un grup de protestatari au încercat să sară zidurile. Agenţii Secret Service au blocat înaintarea protestatarilor operând arestări.

Pe măsură ce tulburările s-au răspândit în zeci de oraşe americane vineri, Trump a dat ordinul de a pregăti armata pentru desfăşurare în Minneapolis. Comenzile au fost trimise verbal vineri, după ce Trump i-a cerut Secretarului Apărării, Mark Esper, să găsească opţiuni de desfăşurare rapidă, în cazul în care protestele din Minneapolis continuă să fie în afara controlului, potrivit unui înalt oficial al Pentagonului. Ultima dată când Casa Albă a invocat aceste puteri a fost în 1992, în timpul revoltelor din Los Angeles care au urmat incidentului Rodney King.

Garda Naţională a fost activată în Georgia la sfârşitul zilei de vineri cu aproximativ 500 de trupe dislocate în Atlanta şi o stare de urgenţă emisă după ce protestatarii au distrus sediul CNN şi au jefuit un centru comercial de lux.

Protestele s-au agravat la câteva ore după ce un reporter negru al CNN, Omar Jimenez, a fost arestat în direct, vineri dimineaţă, de către poliţia din Minnesota. Jurnalistul transmitea ştiri despre protestele din Minneapolis. Potrivit unuia dintre colegii săi, echipei de jurnalişti li s-a spus că Jimenez a fost arestat pentru că a refuzat să se deplaseze atunci când ofiţeri de poliţie i-au cerut acest lucru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe