Revolte în Minnesota după omorârea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie

Sectie de poliţie incendiată în Minneapolis, după proteste generate de uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie (Kerem Yucel/AFP via Getty Images)
A.P.
29.05.2020

  • Minneapolis a fost scena unor violenţe masive, după a treia noapte de revolte şi proteste generate de moartea unui bărbat de culoare, ucis de un poliţist
  • Preşedintele american Donald Trump a luat-o pe Twitter aseară pentru a-l critica pe primarul lui Minneapolis pe care l-a etichetat drept „radical de stânga” şi a avertizat că va interveni
  • Scene haotice şi proteste s-au desfăşurat, de asemenea, în mai multe state, inclusiv New York, Colorado şi Ohio
  • Secţia de poliţie de care aparţinea poliţistul implicat a fost incendiată, iar protestatarii au luat cu asalt şi au incendiat clădirea
  • 500 de militari aparţinând Gărzii Naţionale au ajuns la Minneapolis şi în apropierea capitalei, St. Paul pentru a potoli tulburările
  • Ofiţeri NYPD au fost văzuţi în ciocniri cu protestatarii, cel puţin 70 de persoane au fost arestate
  • În Denver, au fost auzite împuşcături în Capitolul de stat din Colorado, unde sute de persoane manifestau pentru a cere dreptate
  • În Kentucky, şapte persoane au fost împuşcate în timpul unor proteste de comemorare a uciderii americanului de culoare Breonna Taylor - împuşcat mortal de poliţişti în martie
  • Protestatarii din Ohio au intrat în clădiri oficiale din centrul oraşului Columbus
  • Manifestanţii au distrus o maşină a poliţiei din centrul oraşului Los Angeles, unde a început un protest de miercuri
  • Ofiţerul de poliţie responsabil este deja pus sub acuzare pentru omor

Centrul orasului Minneapolis a fost distrus, vineri, cu zeci de magazine jefuite după ce au izbucnit revolte pentru a treia noapte consecutivă în oraş.

Protestele s-au întins în toată America, după moartea lui George Floyd, un bărbat de culoare omorât în timpul unei reţineri.

Oraşul a fost scena unor incendii, în special centrul, în timp ce pompierii încercau să stingă incendiile, iar trupele Gărzii Naţionale au blocat accesul pe străzile unde magazinele fuseseră sparte.

Furia protestatarilor pentru moartea lui Floyd - care a fost văzut pe un material video spunând că nu poate respira în timp ce ofiţerul Derek Chauvin îl apăsa cu genunchiul pe gât - s-a intensificat joi seara târziu, când protestatarii au dat foc secţiei de poliţie, spărgând uşile şi invadând coridoarele clădirii cu bâte de baseball, topoare şi torţe.

Preşedintele Trump a răspuns revoltelor, vineri la prânz, cu un tweet, spunând că „George Floyd nu a murit în zadar” - dar a avertizat că va „lua controlul” asupra oraşului Minneapolis cu ajutorul intervenţiei armate şi a avertizat „hoţii”, că "atunci când începe jaful încep şi împuşcăturile".

„Garda Naţională a ajuns la faţa locului. Se află în Minneapolis şi sunt complet pregătiţi. George Floyd nu a murit în zadar. Respectaţi-i memoria!!!", a scris Trump pe Twitter.

Compania de social media, pe care administraţia Trump a criticat-o pentru că filtrează mesajele conservatorilor, a etichetat mesajul preşedintelui american spunând că "glorifică violenţa".

Donald Trump a ţinut, de asemenea, să critice primarul oraşului:

„Nu pot să stau şi să privesc aceste lucruri care se petrec într-un mare oraş american, Minneapolis. O lipsă totală de lidership. Ori primarul radical de stânga foarte slab - Jacob Frey - îşi va face treaba şi va aduce oraşul sub control, ori voi trimite Garda Naţională şi voi duce la bun sfârşit treaba ..... ”, a răspuns preşedintele.

„Aceşti hoţi dezonorează memoria lui George Floyd şi nu voi lăsa să se întâmple asta. Tocmai am vorbit cu guvernatorul Tim Walz şi i-am spus că militarii îl sprijină până la capăt. Oricare ar fi dificultăţile, vom relua controlul, dar, atunci când începe jaful, încep gloanţele. Mulţumesc!"

Jacob Frey a răspuns criticilor lui Trump şi a spus că a înţeles „durerea şi mânia chiar acum în oraşul nostru”, dar a adăugat că „ceea ce am văzut în ultimele câteva ore şi câteva nopţi trecute în ceea ce priveşte jafurile este inacceptabil”.

Primarul a dezvăluit că a fost cel care a decis evacuarea secţiei de poliţie după ce a stabilit că există „ameninţări iminente atât pentru ofiţeri cât şi pentru public”.

„Simbolismul unei clădiri nu poate depăşi importanţa vieţii, a ofiţerilor noştri sau a publicului. Nu am putea risca să rănim grav pe cineva", a spus el. „Cărămida şi mortarul nu sunt la fel de importante ca viaţa.”

Oficialii oraşului Minneapolis au emis un avertisment pentru protestatari şi rezidenţi cerându-le să se îndepărteze de secţia de poliţie, afirmând că au fost tăiate ţevi de gaz.

Protestatarii au intrat în incinta poliţiei în jurul orei 22:00, au spart ferestrele şi au incendiat interiorul.

În timp ce forţele de ordine încercau să ţină sub control tulburările aflate în creştere, Garda Naţională din Minnesota a anunţat că aproximativ 500 de soldaţi s-au îndreptat către Minneapolis şi capitala St. Paul din apropiere.

În apropierea regiunii St. Paul din Minnesota, protestatarii au aruncat cu pietre către o maşină de poliţie.

Poliţia din St. Paul a afirmat că peste 170 de magazine au fost sparte sau jefuite în oraş, dar nu au existat răniri grave.

Guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a activat Garda Naţională la Minneapolis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor