Ofiţerul de poliţie implicat în incidentul din Minneapolis, pus sub acuzare pentru crimă

Revolte în Minnesota, după uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie
Revolte în Minnesota, după uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie (Stephen Maturen/AFP via Getty Images)

Fostul ofiţer de poliţie din Minneapolis, Derek Chauvin, care l-a ucis pe George Floyd, generând revolte în statul Minnesota, a fost arestat în Minneapolis, a anunţat comisarul pentru siguranţă publică din Minnesota, John Harrington.

În timp ce oraşul Minneapolis era incendiat de manifestanţi, guvernatorul statului Minnesota, Tim Walz, a denunţat „eşecul abject” al său şi al statului său de a stăvili tulburările care au zguduit oraşul câteva zile după uciderea lui Floyd, un bărbat de culoare arestat, care a spus că nu poate respira în timp ce poliţistul care opera reţinerea îi ţinea un genunchi pe gât.

Ofiţerul nu a fost arestat imediat, amănunt care a generat revoltele, determinându-l pe preşedintele Donald Trump să trimită Garda Naţională pentru a calma tulburările, după ce a promis că justiţia va fi aplicată criminalului lui Floyd.

Arestarea lui Chauvin - care a fost acuzat de omor - survine după trei zile de proteste şi tulburări care au surprins SUA în mijlocul unei pandemii fără precedent. Uciderea - care a fost considerată de critici ca fiind absolut reprobabilă, survine într-un moment deosebit de tensionat pentru relaţiile rasiale din SUA. În urmă cu câteva zile, un incident în care a fost implicată o femeie albă - cunoscută drept „Karen” - care a sunat la poliţie din cauză că un bărbat de culoare din Central Park i-a cerut să pună câinele în lesă - a atras atenţia presei naţionale, iar uciderea, în Georgia, a unui bărbat de culoare neînarmat - Ahmaud Arbery - de către doi bărbaţi albi care au încercat să-l reţină cu un „arest al cetăţenilor” a zguduit de asemenea ţara la începutul acestei luni, generând unele proteste. În Georgia, a fost nevoie de săptămâni pentru ca biroul de investigaţii al statului să-i aresteze pe bărbaţi şi să-i pună sub acuzare pentru omor.

Vorbind despre tulburări, guvernatorul statului Minnesota a adresat problema „generaţiilor” de abuz comise împotriva comunităţii negre de către poliţia americană, care a fost citată pe scară largă ca motiv pentru revolte.

Chauvin a fost arestat de către departamentul pentru care a lucrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe