SUA „nu sunt serioase” cu privire la discuţiile nucleare după sancţiunile secundare ale lui Trump: Iran

Imagine din 25 februarie 2009 infatisand unul dintre reactoarele uzinei nucleare de la Bushehr, situata la aproximativ 1200 km de Teheran (BEHROUZ MEHRI / AFP / Getty Images)
Redacţia
03.05.2025

Ministerul iranian de Externe a afirmat vineri că Teheranul se angajează să continue procesul diplomatic şi negocierile privind programul său nuclear, dar că „nu va accepta presiuni şi ameninţări care încalcă dreptul internaţional şi vizează drepturile poporului iranian”, scrie The Cradle.

Într-o declaraţie, ministerul a condamnat continuarea sancţiunilor ilegale împotriva Iranului şi „presiunile asupra partenerilor săi economici”, considerându-le „o dovadă suplimentară a faptului că Statele Unite nu iau în serios adoptarea unei abordări diplomatice faţă de Iran”.

De asemenea, a subliniat că continuarea acestor politici „nu va schimba poziţiile ferme ale Iranului în apărarea drepturilor sale legitime” şi că „testarea unor metode eşuate nu va duce decât la repetarea eşecurilor din trecut”.

În continuare, Ministerul Afacerilor Externe a precizat că delegaţia iraniană de negociere a încercat, în timpul primelor trei runde, „să ajungă la un acord echitabil care să garanteze drepturile poporului iranian, în cadrele specificate care permit Teheranului să utilizeze energia nucleară în scopuri paşnice”.

Teheranul a intrat în negocieri indirecte cu Washingtonul în urma scrisorii preşedintelui american Donald Trump către liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, pentru a „rezolva o criză fabricată prin diplomaţie, pe baza bunei credinţe”, a adăugat declaraţia.

Declaraţia ministerului a venit după ce Trump a anunţat joi că toate achiziţiile de petrol sau produse petrochimice iraniene trebuie să înceteze, avertizând că orice ţară sau persoană care continuă astfel de schimburi comerciale se va confrunta cu sancţiuni secundare imediate şi i se va interzice să facă afaceri cu SUA.

„Nu li se va permite să facă afaceri cu Statele Unite ale Americii în niciun fel, sub nicio formă”, a scris el joi pe Truth Social. Sancţiunile secundare sunt un instrument puternic pentru SUA din cauza dimensiunii economiei sale.

Comentariile lui Trump vin după amânarea celor mai recente discuţii ale SUA cu Iranul cu privire la programul său nuclear. Ministerul iranian de Externe a anunţat joi că a patra rundă de discuţii, care trebuia să aibă loc sâmbătă la Roma, a fost reprogramată la sugestia Sultanatului Oman din „motive logistice”.

Surse care au vorbit cu Al Mayadeen au explicat că amânarea a avut loc „în contextul poziţiilor contradictorii adoptate de administraţia SUA cu privire la discuţii şi al eforturilor Washingtonului de a schimba cadrul general al negocierilor asupra căruia s-a convenit anterior”.

Într-o evoluţie conexă, secretarul de stat american Marco Rubio a afirmat joi că Iranul trebuie „să renunţe” atât la îmbogăţirea uraniului, cât şi la dezvoltarea de rachete cu rază lungă de acţiune.

„Trebuie să renunţe la sponsorizarea teroriştilor, trebuie să renunţe la sprijinirea miliţiilor Houthi (în Yemen), trebuie să renunţe la construirea de rachete cu rază lungă de acţiune care nu au alt scop de a exista decât acela de a transporta arme nucleare şi trebuie să renunţe la îmbogăţire”, a declarat Rubio într-un interviu acordat Fox News.

Comentariile sale au venit în contextul în care a patra rundă de negocieri nucleare între Teheran şi Washington, care urma sa aibă loc sâmbătă la Roma, a fost amânată.

Un oficial iranian citat de Reuters a declarat că o nouă dată pentru discuţii va fi stabilită „în funcţie de abordarea SUA”. Teheranul a afirmat în repetate rânduri că atât îmbogăţirea uraniului, cât şi capacităţile sale de apărare nu sunt negociabile în cadrul discuţiilor cu SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor