SUA monitorizează conflictul politic intern din Georgia

Un înalt reprezentant al Washingtonului a vizitat Georgia prima dată după alegerile parlamentare care au schimbat scena politică din această ţară.
Philip Gordon, subsecretarul de stat al SUA pentru problemele Europei şi Eurasiei, alături de premierul georgian, Bidzina Ivanişvili. (GIORGI KAKULIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.11.2012

Un înalt reprezentant al Washingtonului a vizitat Georgia prima dată după alegerile parlamentare care au schimbat scena politică din această ţară. Scopul vizitei de lucru a lui Philip Gordon, subsecretarul de stat al SUA pentru problemele Europei şi Eurasiei, l-a constituit discutarea unor posibile căi de reglementare a conflictului dintre preşedintele Mihail Saakaşvili şi noul premier georgian Bidzina Ivanişvili. Între timp, confruntarea dintre cele două tabere se acutizează: Procuratura continuă să aresteze apropiaţi ai lui Saakaşvili, iar susţinătorii preşedintelui se tem că lucrurile ar putea escalada chiar până la destituirea lui Saakaşvili, notează cotidianul rus Kommersant.

Subsecretarul de stat al SUA a sosit la Tbilisi joi seara şi a purtat vineri o serie de negocieri, inclusiv cu preşedintele parlamentului georgian, David Usupaşvili, liderul 'Visului georgian' care face parte din coaliţia aflată la guvernare. Potrivit lui Usupaşvili, diplomatul american s-a interesat în special de problema coabitării dintre preşedintele şi premierul Georgiei.

În ziua în care Gordon a sosit la Tbilisi, Procuratura a arestat alţi câţiva oameni din anturajul preşedintelui Mihail Saakaşvili. Printre cei arestaţi se numără şi viceprimarul Tbilisi, Şota Hizanişvili. Înainte de a fi numit în respectiva funcţie, acesta a fost ministrul adjunct al afacerilor externe şi mâna dreaptă a ministrului de interne Vano Merabişvili. Acesta din urmă, la rândul său, este considerat un apropiat al lui Mihail Saaakaşvili.

În opinia experţilor, în cadrul seriei de arestări a unor înalţi funcţionari de la Ministerul Afacerilor Interne, guvernul lui Ivanişvili l-ar putea aresta şi pe Merabişvili. Dacă acest lucru se va întâmpla, lucrurile ar putea ajunge până la declanşarea procedurii de impeachment împotriva preşedintelui însuşi, în baza aşa-zisului 'caz Ghelaşvili'.

La 15 iulie 2005, deputatul şi omul de afaceri Valeri Ghelavişi a fost bătut de membri ai trupelor speciale. Acest lucru s-ar fi întâmplat la ordinul ministrului de atunci al afacerilor interne Vano Merabişvili. Mai târziu însă, fostul procuror general Irakli Okruaşvili, care a primit azil politic în Franţa, a declarat că Ghelaşvii a fost bătut la ordinul lui Saakaşvili, iar ministrul de interne nu a făcut decât să ducă la îndeplinire ordinul preşedintelui. Potrivit lui Okruaşvili, Saakaşvili ar fi fost iritat de un interviu acordat de Ghelaşvili, în care acesta face referiri negative la prima doamnă a Georgiei, Sandra Rulofs.

'Cazul Ghelaşvili' va fi analizat în curând de Comisia de anchetă a parlamentului, în baza concluziilor căreia ar putea fi iniţiată procedura de destituire a şefului statului. Deznodământul acestui proces va depinde în mare măsură de mărturiile lui Vano Merabişvili. Susţinătorii preşedintelui atenţionează că fostul ministru de interne ar putea fi arestat pentru ca, exercitând presiuni asupra sa, să se obţină mărturiile necesare împotriva şefului statului.

În legătură cu 'arestările motivate politic' ale unor oameni din anturajul preşedintelui, lui Gordon i s-a plâns inclusiv fostul preşedinte al parlamentului georgian David Bakradze, care a citat în context declaraţia secretarului general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Anders Fogh Rasmussen, care şi-ar fi exprimat indignarea în legătură cu 'arestarea de oponenţi politici' ai premierului georgian.

Subsecretarul de stat al SUA nu a urmat, însă, exemplul lui Rasmussen, evitând să se lanseze în evaluări categorice pe marginea conflictului dintre echipele preşedintelui şi premierului. După ce preşedintele parlamentului David Usupaşvili a subliniat că 'Visul georgian' va urma în mod ferm cursul spre integrare în NATO şi UE, oaspetele de la Washington a constatat cu satisfacţie: 'Sunt bucuros că în această situaţie complicată şi critică, transformarea democratică din Georgia continuă. Sunt convins că SUA vor continua să acorde sprijin Georgiei', a spus Philip Gordon.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor