SUA începe iniţiativa de a instala rachete în Asia. China fumegă, ameninţă cu represalii
alte articole
În urmă cu un an, Pentagonul a anunţat că va desfăşura rachete balistice cu rază intermediară în Asia „în termen de câteva luni” - o iniţiativă ambiţioasă care nu s-a concretizat niciodată.
Cu toate acestea, avertismentul pentru regimul comunist chinez a rămas pe masa negocierilor încă de atunci, iar Beijing-ul a replicat imediat că Washingtonul nu a ieşit încă din „mentalitatea Războiului Rece”.
Cu toate acestea, într-o nouă declaraţie, Ministerul de Externe al Chinei a promis că va lua „contramăsuri” în cazul în care orice aliat al americanilor din regiune va fi de acord să găzduiască rachete americane.
"Încercarea SUA de a desfăşura rachete de rază medie este în concordanţă cu prezenţa din ce în ce mai mare a armatei sale în Asia-Pacific, conform aşa-numitei 'strategii pentru Indo-Pacific' din ultimii ani, fiind o demonstraţie tipică a mentalităţii sale de Război Rece", a afirmat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Zhao Lijian, vineri.
Agresivitatea programului de extindere a controlului regimului comunist în zone vaste din Marea Chinei de Sud a îngrijorat ţările riverane, toate având revendicări asupra unor porţiuni ale ariei respective. După ce un tribunal internaţional a hotărât că Beijing-ul nu are niciun drept istoric, suveran, asupra zonei, regimul comunist a continuat să construiască insule artificiale şi să le transforme în baze militare.
"Dacă SUA îşi va continua planurile [pentru desfasurarea de rachete intermediare în regiunea Asia-Pacific - n.r. ], China va lua măsurile necesare pentru a-şi proteja interesele în domeniul securităţii", potrivit declaraţiei.
"China solicită ţărilor din Asia-Pacific să înţeleagă scopul real al acţiunilor SUA şi efectele lor grave şi să evite să scoată castanele din foc pentru alţii", a adăugat Zhao.
Numind iniţiativa o „provocare flagrantă”, purtătorul de cuvânt a subliniat că face parte dintr-un model mai larg al Washingtonului de eroziune a stabilităţii globale şi regionale prin „cuvintele şi faptele” sale.
Criticile vehemente ale Ministerului de Externe al Partidului Comunist Chinez survin după ce trimisul prezidenţial special al SUA pentru controlul armelor, Marshall Billingslea, a afirmat, într-un interviu recent cu mass-media japoneză, că SUA vor discuta despre perspectiva găzduirii de rachete cu unele ţări din regiune.