SUA finanţează software-uri pentru a ajuta ruşii să ocolească cenzorii de Internet ai Kremlinului

(Getty Images)

O campanie susţinută de SUA le oferă ruşilor acces la softuri anti-cenzură pentru a-i ajuta să se ferească de represiunea lansată de Kremlin împotriva celor care se opun invaziei sale în Ucraina, au declarat pentru AFP grupuri implicate.

De la invadarea Ucrainei la sfârşitul lunii februarie, Rusia şi-a intensificat restricţiile asupra presei independente, jurnaliştii fiind ameninţaţi cu urmărirea penală în cazul în care critică invazia sau dacă folosesc cuvântul “război” pentru a o descrie. Moscova numeşte invazia drept o “operaţiune militară specială”.

Fondul Open Technology (OTF), finanţat de Guvernul SUA, dă bani mai multor firme americane ce furnizează gratuit reţele virtuale private (VPN) pentru milioane de ruşi, care le pot folosi pentru a vizita site-uri web blocate de cenzori, relatează France 24.

Software-ul VPN tradiţional creează ceea ce este de fapt un tunel privat pe Internet pentru ca datele, de obicei criptate, să circule protejate de eventualul spionaj - iar utilizarea lor a crescut în Rusia de la declanşarea invaziei.

“Instrumentul nostru este folosit în primul rând de persoanele care încearcă să acceseze presa independentă, astfel încât finanţarea din partea OTF a fost absolut critică”, a declarat un purtător de cuvânt al Lantern, una dintre companiile implicate.

Firmele de tehnologie Psiphon şi nthLink au furnizat, de asemenea, aplicaţii sofisticate împotriva cenzurii persoanelor din Rusia, OTF estimând că aproximativ patru milioane de utilizatori din Rusia au primit VPN-uri de la aceste firme.

Psiphon a înregistrat o creştere masivă a numărului de utilizatori ruşi, numărul acestora crescând de la aproximativ 48.000 pe zi, înainte de invazia rusă lansată la 24 februarie, la peste un milion pe zi până la jumătatea lunii martie, a precizat Dirk Rodenburg, consilier senior al Psiphon.

Instrumentele firmei în limba rusă au acum o medie zilnică de aproape 1,5 milioane de utilizatori, a adăugat el.

În timp ce unii, precum conducerea Ucrainei, au cerut ca Rusia să fie izolată de Internet, alţii au remarcat că accesul este esenţial pentru grupurile de opoziţie.

“Este foarte important pentru ruşi să fie conectaţi la întreaga reţea mondială, pentru a menţine rezistenţa. Se întâmplă tot felul de iniţiative şi pentru a le menţine în viaţă este nevoie de Internet, pentru că nu te poţi aduna în persoană sau pentru că activiştii sunt răspândiţi în întreaga lume”, a afirmat Natalia Krapiva, consilier juridic în domeniul tehnologiei la grupul de apărare a drepturilor Access Now, care nu este implicat în efortul OTF.

Menţinerea VPN-urilor în funcţiune şi accesibile a fost relativ simplă în primele zile ale războiului, a precizat Lucas, purtătorul de cuvânt al Lantern, care a vorbit cu condiţia de a nu-i fi folosit decât prenumele.

Lecţii învăţate din China şi Myanmar

Cenzorii încearcă să întrerupă accesul programelor VPN la serverele pe care acestea se bazează pentru a funcţiona sau să împiedice accesul la site-urile web de pe care pot fi descărcate aceste instrumente.

Prin urmare, măsurile de reprimare a libertăţii Internetului îi determină pe utilizatori să facă schimb de VPN-uri prin tactici de gherilă, cum ar fi metoda “word-of-mouth” (pe cale orală).

Cu toate acestea, grupuri precum Lantern au adoptat alte metode pentru a asigura distribuirea VPN-urilor, precum construirea unei reţele speciale destinate acestui obiectiv, a continuat Lucas.

“Lantern şi Psiphon sunt diferite prin faptul că noi facem tot felul de lucruri mult mai sofisticate pentru a ne ascunde traficul şi pentru a evita ca serverele noastre să fie detectate”, a afirmat el.

Oamenii din Rusia beneficiază de pe urma producătorilor de VPN care îşi perfecţionează instrumentele în timp ce luptă împotriva cenzurii din ţări precum China şi Myanmar.

“A existat un moment, în urmă cu aproximativ doi ani, când China şi-a ridicat cu adevărat nivelul de joc, atunci când a venit vorba despre câte eforturi este dispusă să depună pentru a bloca lucruri”, a mai transmis Lucas.

“Am ridicat foarte mult nivelul jocului nostru”, a adăugat el.

Banii oferiţi de guvernul american prin OTF sunt importanţi pentru aceste operaţiuni, deoarece costurile au crescut şi veniturile au dispărut pentru producătorii de VPN din Rusia, odată cu intrarea în vigoare a sancţiunilor şi retragerea companiilor din ţară.

OTF a precizat că, de obicei, cheltuieşte anual între 3 şi 4 milioane de dolari pentru finanţarea VPN-urilor, dar această cifră a crescut din cauza cenzurii din Rusia.

Psiphon primeşte finanţare din partea guvernului american de mai bine de 14 ani, banii fiind în general destinaţi îmbunătăţirii instrumentelor de contracarare a noilor tactici folosite de regimurile autoritare, a declarat compania pentru AFP.

În ciuda eforturilor de a pune tehnologia VPN la dispoziţia celor care o doresc, mulţi oameni încă nu au acces la ea.

“Utilizarea reţelelor private virtuale şi a altor metode a crescut semnificativ în Rusia, dar încă reprezintă doar un mic procent din populaţie”, a afirmat Krapiva, de la Access Now.