SUA condamnă Iranul pentru testarea unei rachete balistice

Mike Pompeo (Jahi Chikwendiu/The Washington Post Getty Images)
Andrei Popescu
02.12.2018

Secretarul de stat american Mike Pompeo a condamnat testarea de către Iran a unei rachete balistice cu rază medie “capabilă să transporte mai multe focoase”.

“Racheta are abilitatea de a lovi unele zone ale Europei şi orice zonă din Orientul Mijlociu”, a precizat Pompeo într-o declaraţie susţinută sâmbătă, potrivit RFE/RL.

“Acest test încalcă Rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice Iranului să desfăşoare orice fel de activitate legată de rachete balistice proiectate să poată transporta arme nucleare”, se adaugă în declaraţie, citând sprijinul acordat de CSONU acordului nuclear internaţional din 2015 între marile puteri şi Teheran, din care SUA s-a retras în luna mai a acestui an.

Pompeo a avertizat că proliferarea rachetelor de către Iran este tot mai semnificativă şi a cerut acestuia să pună capăt activităţilor respective.

Declaraţia a furnizat puţine detalii despre acest test.

Testul a fost efectuat pe fondul tensiunilor amplificate între Teheran şi Washington, care a reimpus Iranului sancţiunile dure suspendate pe baza acordului nuclear.

Reacţia Teheranului

Reimpunerea sancţiunilor face parte dintr-o campanie mai amplă a SUA de a face presiuni asupra Iranului din cauza “comportamentului ostil” - aşa cum a fost descris de administraţia preşedintelui Donald Trump -, vizînd dezvoltarea de rachete şi susţinerea de grupuri militante în Orientul Mijlociu.

Teheranul a reacţionat la declaraţia lui Pompeo, afirmând că programul de rachete are doar scopuri paşnice şi nu încalcă rezoluţiile ONU.

Bahram Ghasemi, purtător de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, nu a confirmat sau negat faptul că Teheranul ar fi testat o rachetă.

Secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a precizat că testul iranian este semnificativ şi că atrage atenţia asupra faptului că Teheranul nu va fi descurajat, probabil, să îşi dezvolte rachetele sau să susţină grupuri militante.

“Arată că cele mai mari eforturi ale noastre de a îi convinge să renunţe la susţinerea agresivă a terorismului probabil vor eşua, ca şi efortul ONU de a-i opri să lanseze rachete”, a susţinut Mattis sâmbătă la un forum pe tema securităţii desfăşurat în California, SUA.

De asemenea, Iranul aparent a lansat un distrugător de producţie internă, despre care mass media de stat a afirmat că dispune de capabilităţi stealth de evitare a radarelor.

În cadrul unei ceremonii difuzate sâmbătă la televiziunea iraniană de stat, distrugătorul Sahand s-a alăturat Marinei Iranului la o bază din Bandar Abbas, la intrarea în strategica Strâmtoare Ormuz.

Potrivit televiziunii de stat, distrugătorul Sahand are o platformă de zbor pentru elicoptere, lansatoare de torpile, tunuri anti-avioane şi anti-nave, rachete sol-sol şi sol-aer şi capabilităţi pentru desfăşurarea unui război electronic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor