Intră în vigoare sancţiunile americane împotriva Iranului

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

UPDATE: Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat luni că cele opt ţări care vor fi scutite temporar de la noile sancţiuni, putând în continuare să mai cumpere petrol din Iran, sunt următoarele: China, India, Coreea de Sud, Turcia, Italia, Grecia, Japonia si Taiwan.

* * *

Noi sancţiuni americane împotriva Iranului, etichetate de preşedintele Donald Trump ca fiind “cele mai puternice sancţiuni adoptate vreodată”, au intrat în vigoare în primele ore ale dimineţii de luni şi vizează următoarele sectoare iraniene: energie, transport maritim de mărfuri, construirea de nave şi financiar.

Sancţiunile fac parte din efortul Washingtonului de a constrânge Teheranul să-şi schimbe comportamentul şi să pună capăt la ceea ce SUA susţin că sunt activităţile “ostile” în regiune, potrivit RFE/RL.

Ca parte a noii runde de măsuri, Casa Albă a avertizat clienţii Iranului că trebuie să îşi reducă achiziţiile de petrol la zero sau se vor confrunta cu penalităţi americane, deşi a emis scutiri de 180 de zile pentru opt “jurisdicţii”, care le vor permite să continue să importe petrol iranian.

Preşedintele iranian Hassan Rohani s-a referit luni dimineaţă la noile sancţiuni într-un discurs la televiziunea de stat, afirmând că Iranul va continua să vândă petrol şi să încalce sancţiunile.

“America a dorit să reducă la zero vânzările de petrol ale Iranului... dar noi vom continua să ne vindem petrolul... să încălcăm sancţiunile”, a precizat el.

Anterior, Trump declarase că acestea sunt cele mai dure sancţiuni impuse vreodată Teheranului de către SUA.

“Vom vedea ce se întâmplă cu Iranul. Dar nu se va descurca foarte bine”, a susţinut Trump, făcând referire la problemele economice cu care se confruntă deja iranieni după prima rundă de sancţiuni americane.

Secretarul de stat american Mike Pompeo şi secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, au declarat în 2 noiembrie că, în ciuda faptului că acordă scutiri, Washingtonul va “aplica în mod agresiv” sancţiunile.

Oficiali americani au declarat că jurisdicţiile vor fi identificate luni, deşi nu au fost încă dezvăluite.

Totuşi, un oficial sud-coreean a declarat pentru Reuters în primele ore ale zilei că ţara sa a primit o scutire după ce a cerut “flexibilitate maximă” din partea Washingtonului.

Economia iraniană a fost puternic lovită, iar moneda acesteia, rialul, a scăzut vertiginos, situaţia generând recent proteste stradale în unele oraşe iraniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe