Germania nu va interzice participarea Huawei la licitaţia pentru reţeaua 5G
alte articole
Berlinul nu doreşte să interzică producătorului chinez Huawei să participe la construirea reţelelor 5G în Germania, a declarat ministrul Economiei Altmaier. SUA a avertizat că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru spionarea altor ţări.
Ministrul german al Economiei, Peter Altmaier, a declarat într-un talk show la reţeaua de televiziune ZDF că guvernul nu plănuieşte să interzică producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei Technologies să participe la o iminentă licitaţie privind reţelele 5G, în pofida temerilor privind legăturile companiei cu guvernul comunist chinez, potrivit Deutsche Welle.
“Nu, nu dorim să excludem nicio companie”, a precizat Altmaier. În schimb, Germania plănuieşte să amplifice cerinţele de securitate pentru toţi producătorii, aşa cum este prevăzut într-o politică guvernamentală anunţată în cursul zilei de joi.
Anunţul privind înăsprirea cerinţelor pentru viitoarea licitaţie 5G a fost făcut în contextul unei dezbateri conduse de SUA cu privire la temerile că tehnologia Huawei poate permite spionajul, acuzaţie respinsă de compania chineză.
Jochen Homann, preşedintele Agenţiei Federale a Reţelelor din Germania, a declarat că noile cerinţe privind securitatea vor fi aplicate “în mod egal tuturor companiilor”, fără să menţioneze Huawei sau rivalul său chinez ZTE.
Agenţia, împreună cu Ministerul Economiei şi Ministerul de Interne din Germania, a declarat că anumite componente “critice” ar putea fi achiziţionate de la “furnizori de încredere” certificaţi de Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiilor (BSI).
“Cele mai înalte standarde de securitate”
Ambele ministere au susţinut că în Germania trebuie să fie aplicate “cele mai înalte standarde de securitate”, pentru a asigura competitivitatea în calitate de o locaţie hi-tech.
Agenţia Reţelelor a mai susţinut că liniile directoare vor trebui, fără nicio îndoială, să se conformeze reglementăril privind securitatea naţională, confidenţialitatea telecomunicaţiilor şi protejarea datelor.
Operatorii de reţele vor trebui să dovedească că respectă cerinţele privind securitatea şi BSI va monitoriza în mod constant traficul de date pentru a depista potenţialele anomalii, a mai precizat Agenţia.
Huawei şi SUA
De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motiv de securitate.
Departamentul de Justiţie american a făcut publice acuzaţiile din două dosare deschise împotriva Huawei Technologies Co Ltd., a câtorva dintre filialele sale şi împotriva directorului financiar al companiei chineze, Meng Wanzhou. Astfel, Huawei este acuzată de SUA de inducerea în eroare a unor bănci şi a autorităţilor americane cu privire la relaţia dintre compania Skycom Tech din Hong Kong şi Huawei Device USA Inc pentru a vinde echipamente în Iran, încălcând astfel regimul de sancţiuni aplicat de Washington împotriva Teheranului.
De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Meng că a comis fraudă şi a indus în eroare diverse bănci, susţinând că Huawei nu avea legături cu Skycom. Într-un caz separat, în Seattle, Departamentul de Justiţie a dezvăluit zece capete de acuzare împotriva Huawei pentru furt de secrete comerciale, fraudă financiară şi obstrucţionarea justiţiei şi vizează aparentul furt de tehnologie robotică de la T-Mobile US, al cărui acţionar majoritar este compania germană Deutsche Telekom AG.