SUA ar putea declara război Iranului foarte curând

Un conflict militar în Orientul Mijlociu ar putea începe cât de curând, anticipează analistul american David Rothkopf, apreciind că Israelul se află la o jumătate de pas de un război cu Iranul, relatează site-ul Kursor.
Avion american F-15. (DMITRY KOSTYUKOV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.10.2012

Un conflict militar în Orientul Mijlociu ar putea începe cât de curând, anticipează analistul american David Rothkopf, apreciind că Israelul se află la o jumătate de pas de un război cu Iranul, relatează site-ul Kursor.

Într-un articol apărut în ultimul număr al revistei Foreign Policy, Rothkopf scrie că SUA, aliat al Israelului, ar putea lovi la rândul său instalaţiile nucleare ale Iranului în următoarele săptămâni sau chiar zile. Operaţiunea ar putea dura între două ore şi două zile şi se va desfăşura doar pe cale aeriană, fără vreo intervenţie la sol.

În ajunul alegerilor, preşedintele american Barack Obama, care candidează pentru un nou mandat la Casa Albă în scrutinul din 6 noiembrie, se află într-o poziţie vulnerabilă şi este supus atacurilor permanente din partea rivalului său republican Mitt Romney în legătură cu politica sa 'împăciuitoare' în Orientul Mijlociu, opinează analistul menţionat, considerat unul dintre cei mai titraţi experţi în domeniul politicii internaţionale şi care este frecvent citat de media americane.

Potrivit publicaţiei electronice amintite, dacă se va încumeta la o operaţiune militară împotriva Iranului, Obama va submina semnificativ poziţia lui Romney şi ar putea câştiga simpatia unei părţi bune a electoratului care încă nu s-a decis cu cine să voteze la apropiatele alegeri prezidenţiale.

Iranul ar avea nevoie între două şi patru luni pentru producerea a 25 kg de uraniu îmbogăţit necesar pentru fabricarea unui focos nuclear, precum şi încă de ceva timp pentru construirea unei bombe nucleare, estimează experţi ai Institutului pentru Ştiinţă şi Securitate Internaţionala (ISIS), cu sediul la Washington, care urmăresc îndeaproape derularea programului nuclear iranian.

Vicepreşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi securitate naţională Mansour Hakikatpur declarase anterior că ţara sa va îmbogăţi uraniul până la 60% în cazul unui eşec al viitoarei runde de negocieri cu 'Cei şase' (cei cinci membri cu statut permanent în Consiliul de Securitate al ONU plus Germania). Experţii iranieni îşi vor însuşi tehnologia de îmbogăţire cu 60% a uraniului pentru a-l folosi apoi la submarine şi nave maritime, a spus el.

Din 2010, Iranul produce în mod oficial la centrul de cercetare din Natanz uraniu îmbogăţit cu 20%, ceea ce suscită temeri din partea comunităţii internaţionale că, sub paravanul energiei atomice în scopuri paşnice, Teheranul realizează un program de dezvoltare a armelor nucleare.

Cei şase mediatori internaţionali (SUA, China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania) încearcă fără succes să convingă Teheranul să suspende procesul de îmbogăţire a uraniului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor