Răsturnare de situaţie în sondaje în favoarea lui Romney

Sondajele confirmă că aspirantul republican, Mitt Romney, a obţinut în campania electorală răsturnarea de situaţie prognozată după victoria sa în dezbaterea prezidenţială, de săptămâna trecută de la Denver.
Candidatul republican, Mitt Romney. (JIM WATSON / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
10.10.2012

Sondajele confirmă că aspirantul republican, Mitt Romney, a obţinut în campania electorală răsturnarea de situaţie prognozată după victoria sa în dezbaterea prezidenţială, de săptămâna trecută de la Denver. Candidatul republican, nu numai că s-a plasat în frunte, dar şi-a ameliorat considerabil poziţia în rândul sectoarelor mai reticente, precum femeile, şi s-a consolidat ca persoana cea mai nimerită pentru a ameliora situaţia economică. De-acum încolo campania prezidenţială este impredictibilă, notează miercuri ziarul El Pais.

Este poate una din cele mai spectaculoase răsturnări din istoria recentă a SUA. Dacă rezultatele sondajului Pew de marţi vor fi coroborate - Gallup îl plasează în frunte cu două procente pe Romney, în timp ce Reuters anunţă o egalitate - vom asista la un fapt inedit, în care un preşedinte pierde un avantaj monumental din cauza propriului comportament la o dezbatere. Barack Obama pierde aproape 12 puncte în sondajul realizat de Pew: de la plus 8 cât avea înainte de dezabtere, a ajuns la minus 4 şi la un procent în total de 45 la sută. O răsturnare pentru care nimeni nu găseşte o explicaţie raţională.

Nimeni nu înţelege cum Obama care avea un avantaj de 18 puncte în rândul femeilor, a ajuns acum la egalitate de 47% cu rivalul său. Şi cum preşedintele care îşi devansa rivalul cu 8 puncte în clasa de mijloc este acum egalat şi la acest capitol. Poate fi doar consecinţa unei ore şi jumătate de dezbatere la televizor? Înainte de Denver, analiştii erau de părere că de puţine ori în istorie o dezbatere poate decide cursul unei campanii, dând de înţeles că televiziunea şi-a pierdut din forţă. Dar au fost contrazişi de rezultatele acestui sondaj. Speranţa secretă a democraţilor este ca o greşeală demoscopică să fi viciat datele şi ca viitoarele sondaje să corecteze cifrele anunţate de Pew, un institut însă de o mare credibilitate.

Cealaltă speranţă a lui Obama este ca rezultatele pe ansamblul ţării să nu coincidă cu cele din fiecare stat luat în parte. Înainte de dezbatere, Obama avea un avantaj de 7 puncte, în aşa numitele 'swing states', statele cu comportament oscilant şi care pot decide numele viitorului preşedinte. Dar nici aici sondajul Pew nu are veşti bune pentru Obama: 37% faţă de 24%, din populaţia acestor state consideră că Romney ar fi mai nimerit să creeze noi locuri de muncă. În lipsa coroborării stat cu stat rezultatelor, ziarul The New York Times nota marţi că, după ce a dat drept pierdut statul Ohio, republicanii şi-au accentuat campania în acest stat cheie unde Romney a făcut o nouă deplasare pentru un miting multitudinar.

Nu totul este pierdut pentru Obama. Aşa cum sondajele s-au arătat oscilante într-o direcţie, o pot face şi în sens invers. Mai sunt patru săptămâni până la alegeri şi încă trei dezbateri pentru a reduce din distanţă. Următoarea, joia aceasta la care vor participa vicepreşedintele Joe Biden şi numărul 2 al republicanilor Paul Ryan. Obama şi Romney se vor întâlni din nou faţă în faţă pe 16 şi 22 octombrie. Dezbaterea 'vicepreşedinţilor' văzută până acum ca irelevantă capătă o nouă importanţă. Dacă va câştiga Ryan, se va vorbi de o tendinţă favorabilă republicanilor. La prima vedere Ryan este defavorizat: lipsit de experienţă şi o pradă uşoară pentru veteranul populist Biden. Dar nimeni nu îndrăzneşte să facă pronosticuri.

Îndoielile la următoarele dezbateri sunt dacă Romney poate să-şi menţină avantajul, pentru că dincolo de o prestaţie la televizor nu a arătat nimic nou, şi ce carte va juca Obama pentru a-şi recupera poziţia de favorit. Niciunuia nu-i va fi uşor. Romney se va confrunta cu o lipsă de propuneri, cum s-a văzut în discursul privind politica externă şi cu respingerea propriului partid, care nu încetează să se lamenteze împotriva propriului candidat. În ce-l priveşte pe Obama el pare să fi aruncat totul în joc şi nici măcar scăderea ratei şomajului, la 7,8%, nu pare să-l mai ajute.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor