SUA apune în Orient: generalul libian Haftar vizitează Moscova pentru a cere ajutor militar

Comandantul militar libian Khalifa Haftar, care reprezintă una dintre forţele majore din Libia, a vizitat Moscova şi s-a întâlnit cu oficiali ruşi de rang înalt, inclusiv ministrul Apărării şi cel de Externe.
Generalul libian Khalifa Haftar (Vasili Maximov/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
16.08.2017

Generalul Haftar este o figură puternică şi în mare parte independentă în războiul civil ce continuă în Libia. Generalul veteran, care a trăit două decenii în SUA, a jucat un rol major în răsturnarea guvernului Gaddafi în 2011.

În prezent, în Libia există două facţiuni care susţin că reprezintă guvernul naţional al ţării – una dintre facţiuni îşi are baza în Tripoli şi cealaltă în est, în Tobruk. Între timp, mai multe miliţii independente şi parţial independente, precum şi diverse grupuri teroriste, inclusiv Statul Islamic, luptă de asemenea pentru putere în ţara zguduită de război.

Începând cu 2014, Haftar a fost la conducerea autoproclamatei Armate Naţionale Libiene care susţine guvernul din Tobruk şi controlează mari teritorii în estul şi sudul Libiei. În ciuda neînţelegerilor cu guvernul din Tripoli, care este recunoscut de ONU, datorită luptei împotriva terorismului, Haftar a câştigat suportul mai multor ţări, în special al Egiptului.

Aceasta a fost cea de-a treia vizită a lui Haftar în Rusia. Ultima sa călătorie a avut loc în noiembrie 2016, când s-a întâlnit de asemenea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. De această dată, oficialii au discutat despre mijloacele de soluţionare a crizei libiene, precum şi de posibilităţile de cooperare dintre Rusia şi Libia.

Haftar a subliniat rolul Armatei Naţionale Libiene în lupta continuă împotriva terorismului, susţinând că “aproximativ 90% din teritoriul ţării a fost eliberat”, în ciuda unui embargou privind comerţul cu arme şi a “sprijinului financiar şi militar nelimitat pentru terorişti”.

Lavrov a avertizat în ceea ce priveşte ameninţarea constantă prezentată de terorism în Libia, accentuând importanţa găsirii unei soluţii politice cuprinzătoare la această criză.

Într-o declaraţie separată, Ministerul rus de Externe a subliniat importanţa dialogului continuu în interiorul Libiei între toate “forţele politice majore, triburi şi regiuni”.

Haftar a afirmat că problema unui potenţial ajutor militar rusesc în Libia a fost de asemenea discutată cu Lavrov. “Da, am discutat [despre chestiunea ajutorului militar]. Sunt sigur că Rusia rămâne un bun prieten al nostru şi nu va refuza să ajute”, a declarat generalul libian reporterilor, conform agenţiei ruse de ştiri Sputnik.

Nu au fost publicate alte detalii privind potenţialul ajutor militar rusesc pentru Libia.

Rusia a fost unul dintre principalii furnizori de arme ai Libiei. De-a lungul mai multor decenii, până la izbucnirea conflictului în 2011, la intervenţia NATO şi răsturnarea regimului lui Moammer Gaddafi, Moscova a furnizat Libiei peste 2.000 de tancuri, 450 de piese de artilerie precum şi zeci de nave şi avioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor