SUA ameninţă Turcia pentru acordul cu Rusia privind achiziţionarea de sisteme S-400
alte articole
Statele Unite au avertizat Ankara asupra consecinţelor cu care s-ar putea confrunta dacă nu renunţă să cumpere sisteme de rachete S-400 din Rusia, a precizat o sursă din Washington.
Potrivit publicaţiei turceşti Haberturk, un oficial american nenumit şi-a exprimat temerile în legătură cu achiziţionarea de către Turcia a sistemului de rachete sol-aer de producţie rusească.
Oficialul a explicat că sistemele ruseşti ar putea “influenţa negativ interoperabilitatea NATO”, adăugând că Washingtonul ar putea impune sancţiuni drept răspuns.
“Dorim să ajutăm Turcia să găsească o alternativă mai bună pentru a-şi acoperi necesarul în domeniul apărării aeriene”, a susţinut oficialul.
La începutul acestei luni, ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a criticat ameninţările îndreptate împotriva ţării sale pentru achiziţionarea sistemelor S-400.
Într-o conferinţă de presă cu omologul său american Rex Tillerson, Cavusoglu a afirmat: “Nu folosim şi nu vom accepta limbajul ameninţărilor. Da, Congresul SUA a adoptat o lege privind sancţiunile împotriva Rusiei, dar noi trebuie să ne asigurăm securitatea naţională.
“Am dori să cumpărăm de la aliaţii noştri mijloacele pentru asigurarea securităţii [naţionale]."
“Am discutat şi cu alte ţări, nu doar cu Rusia. Am finalizat discuţiile cu Rusia cu mult timp înainte ca noua lege să fie adoptată de Congresul SUA şi au rămas de soluţionat doar mici detalii”.
Departamentul de Stat al SUA ameninţase anterior că va aplica “măsuri corespunzătoare” împotriva ţărilor care doresc să cumpere sistemele S-400 ale Rusiei.
Turcia şi Rusia au semnat la sfârşitul săptămânii trecute un acord prin care Moscova urmează să livreze Ankarei sisteme S-400 de rachete sol-aer, finalizând astfel o înţelegere care probabil va adânci legăturile dintre Turcia şi Kremlin.
Acordul pentru sistemele S-400 valorează aparent aproximativ 2 miliarde de euro şi a fost negociat timp de peste un an.
Ca parte a angajamentului pentru apărarea colectivă, aliaţii NATO integrează navele, avioanele şi sistemele de arme pentru a conlucra şi pentru a diviza comanda în cadrul alianţei.
Sistemul S-400 nu poate fi integrat în arhitectura militară a NATO.
După cel de-al doilea război mondial, Turcia şi SUA au fost aliaţi apropiaţi, au cooperat în lupta împotriva terorismului în Orientul Mijlociu şi s-au angajat anterior că vor conlucra pentru a învinge regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.
Totuşi, relaţiile diplomatice dintre Washington şi Ankara s-au tensionat foarte mult în ultima perioadă.
Armata americană furnizează sprijin forţelor kurde din opoziţia siriană moderată în lupta împotriva lui Assad.
În acelaşi timp, Ankara consideră forţele kurde drept terorişti şi se teme că grupul, cu ajutorul americanilor, ar putea obţine autonomie într-un teritoriu sirian de frontieră care se învecinează cu Turcia.
Totodată, vicepremierul turc Bekir Bozdag a ameninţat că va ataca forţele speciale americane care lucrează cu luptătorii kurzi.