SUA acordă scutiri limitate la sancţiunile aplicate exporturilor de petrol iranian

Steven Mnuchin, secretarul Trezoreriei SUA (Getty Images)
Andrei Popescu
17.07.2018

Ţările care continuă să importe petrol iranian ar putea evita penalităţile “reducând în mod semnificativ” cantitatea importată până în momentul în care Washingtonul reimpune sancţiuni Teheranului în acest an, au declarat oficiali de top americani.

“Dorim ca oamenii să reducă achiziţionarea de petrol până la zero, dar în anumite cazuri, dacă ei nu pot face asta peste noapte, vom lua în considerare scutiri”, a precizat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, într-o declaraţie publicată luni, potrivit RFE/RL.

Câţiva consumatori de petrol iranian, în special cumpărători majori din Asia, precum Japonia şi India, au susţinut că nu pot suspenda toate importurile de petrol iranian până la termenul limită din luna noiembrie fără a-şi afecta propriile economii.

Mnuchin şi secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, au declarat jurnaliştilor săptămâna trecută că, în ciuda adoptării unei atitudini îngăduitoare în cazul naţiunilor care depind de petrolul iranian, administraţia preşedintelui Donald Trump îşi menţine anunţul de a impune cele mai restrictive sancţiuni Iranului.

Mnuchin a afirmat că Washingtonul le-a explicat clar aliaţilor, care se aşteaptă la sancţiuni aplicate Iranului, că “în cazuri specifice suntem deschişi să examinăm”.

Trump a caracterizat în repetate rânduri Iranul drept cea mai destabilizatoare forţă din Orientul Mijlociu, indicând conflictele care implică grupuri militante şiite susţinute de iranieni în Siria, Irak şi Yemen.

Pompeo a precizat că sancţiunile urmăresc să priveze Iranul de fondurile de care are nevoie pentru a “continua să alimenteze terorismul şi activităţi dăunătoare în lume”.

“Scopul este acela de a determina Iranul să devină o ţară normală”, care pune capăt acţiunilor de “asasinare de persoane” şi “lansării de rachete în întreaga lume”, a adăugat Pompeo.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a scris luni într-un mesaj pe Twitter că ţara sa a depus o plângere la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga împotriva noilor sancţiuni ale SUA.

Zarif a menţionat că sancţiunile încalcă legea internaţională şi a acuzat Washingtonul că sfidează “diplomaţia şi obligaţiile legale”.

Deşi Trump a anunţat în luna mai decizia de a ieşi din acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China nu au făcut acelaşi lucru. De altfel, Berlinul, Parisul şi Londra au declarat Teheranului că vor încerca să contracareze sancţiunile SUA şi să menţină regimul de relaxare a sancţiunilor globale prevăzut de controversatul acord în schimbul restricţionării semnificative a programului nuclear iranian.

Câteva ţări europene au încercat să obţină scutiri specifice de la sancţiunile americane, însă ministrul Finanţelor din Franţa, Bruno Le Maire, a declarat mass mediei din ţara sa, în weekend, că Washingtonul a respins cererea Parisului de a obţine scutiri pentru companiile franceze care operează în Iran.

Fără scutiri specifice, multe corporaţii din Franţa şi alte ţări au declarat că se vor retrage din Iran, invocând ameninţarea SUA cu penalităţi financiare.

Administraţia Trump a declarat că peste 50 de companii străine s-au retras din Iran de când s-a anunţat că vor fi aplicate noi sancţiuni.

Totuşi, Mnuchin a recunoscut că înlocuirea exporturilor de ţiţei iranian nu va fi uşoară pentru mulţi dintre clienţii Iranului sau pentru pieţele globale de petrol, unde anunţarea sancţiunilor a aplicat presiune asupra preţurilor petroliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor