SUA promite că va menţine deschisă ruta maritimă din Golf după ce Iranul ameninţă cu blocada

Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)
Andrei Popescu
05.07.2018

Tensiunile au început să se amplifice în Golful Persic la o zi după ce preşedintele iranian Hassan Rohani a sugerat că Iranul ar putea să oprească toate exporturile petroliere din Golf ca răspuns la eforturile SUA de a pune capăt acordului nuclear şi la noile sancţiuni americane agresive.

“Americanii au susţinut că doresc să oprească total exporturile de petrol ale Iranului. Ei nu înţeleg semnificaţia acestei declaraţii, din moment ce nu are niciun sens ca petrolul iranian să nu fie exportat, în timp ce petrolul regiunii este exportat”, a declarat Rohani, fiind citat de website-ul de stat president.ir. “Americanii spun că doresc să reducă exporturile petroliere iraniene la zero... Aceasta arată că nu s-au gândit la consecinţe”, a adăugat preşedintele.

După declaraţiile provocatoare ale Iranului, văzute ca o ameninţare privind impunerea unei blocade militare asupra vitalului şi strategicului punct al sectorului petrolier mondial, Bill Urban, purtător de cuvânt al Comandamentului central al armatei americane (CENTCOM), a declarat miercuri pentru Associated Press că marinarii americani şi aliaţii lor regionali “sunt pregătiţi să asigure libertatea de navigaţie şi comerţul liber oriunde permite legislaţia internaţională”.

Washingtonul a lansat un ultimatum ţărilor care fac afaceri cu Iranul: opriţi toate importurile de petrol iranian începând cu 4 noiembrie sau vă veţi confrunta cu măsuri economice punitive din partea SUA, fără niciun fel de excepţii, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge. Rohani a criticat aceste ameninţări ca fiind “o crimă şi o agresiune” şi un act de “autovătămare”, în condiţiile în care această poziţie este “împotriva intereselor naţionale americane şi a intereselor altor ţări”. Rohani a făcut remarcile în Viena, miercuri, încercând să atragă guvernele europene împotriva politicilor lui Trump de sancţionare a Teheranului.

Ameninţările precedente ale oficialilor iranieni de a bloca Strâmtoarea Ormuz sunt acum intensificate, în condiţiile în care Gărzile Revoluţionare Islamice (IRGC) şi-au exprimat suportul deplin pentru afirmaţiile lui Rohani. La rândul său, Pentagonul a dat un răspuns ferm şi a promis că va menţine canalul maritim deschis cu acţiuni militare, dacă va fi nevoie.

Deşi cuvintele iniţiale ale lui Rohani pot fi oarecum deschise interpretării, comandantul IRGC, general-maiorul Qassem Soleimani a declarat miercuri, într-o scrisoare publicată şi adresată preşedintelui iranian: “Comentariile dumneavoastră, transmise de mass media – şi anume că, în cazul în care petrolul Republicii Islamice nu este exportat, nu există nicio garanţie că petrolul întregii regiuni va fi exportat – sunt foarte valoroase. Vă mulţumesc pentru lansarea unor comentarii atât de înţelepte şi la momentul potrivit, şi sunt la dispoziţia dumneavoastră pentru a implementa orice politică ce serveşte Republica Islamică”, a scris Soleimani.

În calitate de lider al forţei Quds (unitatea de forţe speciale a IRGC ce este implicată în operaţiuni în afara ţării), Soleimani va fi cel care va monitoriza o astfel de operaţiune de blocare a exporturilor din Golf. În cel mai îngust punct, Strâmtoarea Ormuz are o lăţime de aproximativ 50 km şi pe acolo trece aproximativ 20% din petrolul lumii transportat pe cale maritimă. În trecut, IRGC a ameninţat coridorul cu desfăşurarea de exerciţii militare, cum s-a întâmplat în 2011 şi 2012, într-o perioadă de tensiuni amplificate cu Occidentul vizând strâmtoarea.

În prezent, UE este alături de Iran în calitate de importator major îndelungat de petrol, însă unii oficiali europeni au recunoscut că sancţiunile americane vor crea un mediu imprevizibil.

Iranul aparent a luat măsuri pentru a supravieţui războiului economic care se anunţă la orizont, potrivit Bloomberg, oferindu-se să schimbe petrol pe diverse produse.

Această situaţie este aparent rezultatul incapacităţii Iranului de a obţine dolari sau euro în schimbul petrolului din cauza unor “probleme bancare”, lucru care înseamnă, potrivit purtătorului de cuvânt al Comisiei pentru Energie din Parlamentul iranian, că Iranul este deschis la mijloace de plată alternative, inclusiv echipamente medicale sau produse agricole.

Cu privire la retorica intensificată din această săptămână legată de Strâmtoarea Ormuz, precizează Zero Hedge, în cazul în care IRGC ar încerca să blocheze coridorul maritim, o astfel de măsură drastică va declanşa aproape sigur un război în Golful Persic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor