SUA accelerează producţia unui nou sistem de rachete cu rază lungă

Sistemul american de rachete sol-sol MGM-140 ATACMS (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
10.10.2018

Armata SUA şi-a accelerat producţia unui nou sistem de rachete cu rază lungă de acţiune, acesta urmând să fie pregătit pentru a intra în funcţiune în aproximativ 5 ani, în condiţiile în care preşedintele american Donald Trump continuă să restructureze capabilităţile militare ale ţării.

În 2017, organizaţia Asociaţia Armatei Statelor Unite (AUSA) a transformat programul Long Range Precision Fires (LRPF) într-una dintre cele mai mari priorităţi pentru modernizarea capabilităţilor de luptă, potrivit Express.co.uk.

Armata americană urmăreşte să finalizeze noul program Precision Strike Munition (PrSM) până în anul 2023.

Termenul stabilit marchează o creştere neaşteptată a ritmului de producţie, în condiţiile în care armata nu planificase anterior ca noul program să fie finalizat înainte de 2027.

Preşedintele Trump a cerut în repetate rânduri o creştere a cheltuielilor guvernamentale privind armata SUA, ca parte a planului său de a reimpune în mod radical puterea armatei americane.

Frank St John, director la Lockheed Martin, a afirmat: „Ne aflăm în ceea ce eu numesc un program accelerat pentru a produce tehnologie de rachete pentru armată”.

Lockheed Martin a fost contractat pentru cercetarea şi dezvoltarea muniţiilor.

Compania lucrează în principal cu tehnologii aerospaţiale, de apărare şi securitate.

Conform colonelului John Rafferty, implicat în programul LRPF, actualul sistem ATACMS (Army Tactical Missile System) începe să îşi arate vârsta şi limita capabilităţilor privind raza de acţiune.

ATACMS a fost proiectat în anii 1970 şi construit în anii 1980.

În timp ce armata americană a investit sume mari de bani pentru a finanţa o îmbunătăţire a letalităţii, operabilităţii şi propulsiei sistemului, conform lui Rafferty, „am mers cu el cât de departe am putut”.

Armata americană are nevoie ca noul sistem de rachete sol-sol să aibă o rază de acţiune de 499 km, ceea ce este cu aproximativ 40% mai mult decât raza de acţiune de 300 km a actualului sistem.

Pe lângă Lockheed, Raytheon se pregăteşte de asemenea să prezinte o ofertă pentru contractul final.

În plus, Raytheon a anunţat luni că programul său Deep Strike, un alt nume pentru PrSM, a fost integrat cu succes în lansatoarele montate pe camioane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor