SUA a votat: Moldova este eliberată de sub amendamentul Jackson-Vanik
alte articole
Republica Moldova a fost scoasă de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik, care limitează exportul pe piaţa americană a produselor ce provin din fostele state sovietice. Camera reprezentanţilor a SUA şi-a dat votul pentru anularea amendamentului pentru Republica Moldova, alături de Rusia, transmite moldova.org.
În iulie curent, comisia pentru finanţe a Senatului american a aprobat scoaterea Republicii Moldova de sub incidenţa amendamentului Jackson-Vanik. Tot atunci, Preşedintele comisiei pentru finanţe a Senatului american, Max Baucus, a declarat că scoaterea Moldovei de sub incidenţa amendamentului ar fi trebuit să aibă loc demult, însă a fost amânată din motive de timp.
Decizia Congresului American vine după o evaluare a sistemului politic din Republica Moldova, care a obţinut rezultate pozitive în materie de respectarea drepturilor omului şi mai ales, dreptul la migraţie.
Anterior, SUA scosese de sub incidenţa acestui amendament patru ţări din spaţiul CSI - Kârgâzstan, Georgia, Armenia şi Ucraina.
În cazul Rusiei, amendamentul Jackson-Vanik a fost înlocuit cu aşa numita „lege Magnitsky”, gândită să impună sancţiuni împotriva oficialilor ruşi implicaţi în cazul avocatului american, mort în arest preventiv la Moscova în 2009, din lipsă de asistenţă medicală.
Amendamentul Jackson-Vanik datează din 1974 şi prevede blocarea oricăror relaţii comerciale dintre Statele Unite şi ţările comuniste. Odată cu destrămarea Uniunii Sovietice, amendamentul a rămas valabil pentru toate republicile nou create.
Acesta interzice un tratament preferenţial în comerţ, oferirea împrumuturilor de stat şi garanţiilor la împrumuturi pentru ţările care încalcă grav sau îngrădesc drepturile cetăţenilor săi de a emigra. Totodată, amendamentul Jackson-Vanik presupune restricţii la efectuarea anumitor tipuri de investiţii, inclusiv cu amplasarea unor tipuri de tehnologii ori schimburi comerciale.
Acest amendament este o moştenire a URSS şi îşi trage originile din perioada în care SUA au impus aceste restricţii comerciale statului sovietic ca răspuns la politica antisemită din timpul URSS.
Actuala iniţiativă legislativă aprobă „extinderea tratamentului nediscriminatoriu” către produsele comerciale moldoveneşti. Rusia urmează să beneficieze de acelaşi tratament ca şi Republica Moldova în cadrul aceluiaşi proiect de lichidare a efectelor amendamentului Jackson-Vanik.