Studenţii din Occupy Central îi solicită lui Xi Jinping să-l demită pe şeful Hong Kong-ului

Coaliţia studenţilor, care au încercuit sediul guvernului din Hong Kong, i-au scris o scrisoare deschisă liderului Partidului Comunist Chinez Xi Jinping, cerându-i să-l îndepărteze pe şeful executiv al oraşului şi să rezolve în mod personal această criză.
Un activist pro-democraţie stă în faţa complexului guvernamental din Districtul Central al Hong Kong-ului, 9 octombrie 2014. (Benjamin Chasteen/Epoch Times)
P. P.
13.10.2014

Coaliţia studenţilor care a încercuit sediul guvernului din Hong Kong i-a transmis o scrisoare deschisă liderului Partidului Comunist Chinez Xi Jinping, cerându-i să-l îndepărteze pe şeful executiv al oraşului şi să rezolve în mod personal această criză.

Autorii scrisorii au folosit o serie de argumente pentru a justifica mişcarea şi au utilizat termenii ideologiei promovate de Xi Jinping ”Visul Chinei”, astfel încât scrisoarea să nu pară un protest la adresa conducerii din China.

Hong Kong, fostă colonie britanică, a devenit în 1997 ”o regiune admnistrativă specială” a Republicii Populare Chineze şi a primit un grad sporit de autonomie, care nu este întâlnit în restul Chinei.

Xi Jingping ar trebui să-l îndepărteze pe Leung şi să permită un sistem democratic, susţin studenţii, astfel încât să sprijine exact principiile pe care le-a promovat ca lider al ţării.

”Visul Chinei pe care ai sperat să-l realizezi sugerează că ‘ Visul Chinei este visul poporului, şi trebuie să fie legat de popor pentru a fi realizat, trebuie să aducă beneficii constante poporului’”, au notat studenţii.

”Oamenii din Hong Kong şi-au indicat clar visul lor vechi de 30 de ani: stabilirea votului universal real şi construirea unui sistem care acordă în mod onest drepturi egale, care va proteja bunăstarea poporului din Hong Kong de-a lungul generaţiilor”, au continuat aceştia.

Formulând solicitările pentru votul universal în limbajul Partidului, studenţii încearcă să se asigure că nu sunt consideraţi o ameninţare la adresa acestuia.

Scrisoarea îi mai oferă lui Xi Jinping o variantă de acţiune, care ar trebui să-l îndepărteze pe şeful executiv al oraşului Leung Chun-ying, şi care îi permite să accepte cererile studenţilor, fără să arate slăbiciune politică.

O serie de decizii din partea Guvernului din Hong Kong a accentuat determinarea studenţilor şi a cetăţenilor din oraş. În cel mai recent caz, secretarul şef Carrie Lam a anulat o serie de negocieri cu protestatarii. Lam a afirmat că discuţiile nu pot avea loc atâta timp cât protestatarii ocupă străzile din Hong Kong.

Leung este cunoscut printre observatorii politici chinezi pentru legăturile cu unii oficiali din facţiunea lui Jiang Zemin. Jiang a condus PCC din 1989 până în 2002 şi a menţinut o influenţă masivă asupra partidului încă un deceniu. Acesta este prins într-o luptă politică cu liderul actual Xi Jing încă de la venirea la putere a acestuia în 2012.

Xi Jinping a îndepărtat mai mulţi membri cheie din aparatul politic al lui Jiang, inclusiv pe fostul ţar al securităţii Zhou Yongkang, cât şi pe liderul secund al armatei chineze, generalul Xu Caihou. Chiar dacă ambii lideri renunţaseră la posturile lor atunci când au fost epuraţi, oficialii retraşi din China pot în general să aibă o influenţă mult mai mare decât cea acordată prin puterile oficiale.

Folosind o altă figură de stil utilizată în politica chineză, studenţii au argumentat că guvernul din Hong Kong nu a raportat autorităţilor centrale într-un mod exact situaţia din Hong Kong, determinând decizia de pe 31 august a Comitetului Permanent al Congresului Naţional, care a intensificat tensiunile în Hong Kong din cauza tonului său imperios şi a refuzului de a ajunge la un compromis.

”Raportul lui Leung către Comitetul Permanent al Congresului Naţional a eşuat să reprezintă într-un mod fidel dorinţele oamenilor din Hong Kong”, s-a mai notat în scrisoare.

Decizia Comitetului Permanent a provocat actualele manifestaţii de pe străzile centrului financiar, aplicând constrângeri în legătură cu alegerile universale din 2017 pentru postul de şeful executiv al Hong Kong-ului. Decizia menţiona că un comitet special, a cărui componenţă este sub controlul Beijingului, ar restrânge numărul candidaţilor pentru alegeri la două sau trei persoane

Zhang Dejiang, şeful Comitetului Permanent şi cel care a anunţat această decizie, este un alt aliat al lui Jiang Zemin.

Studenţii s-au mai folosit de ultimele ştiri sugerându-i lui Xi Jinping să acţioneze în baza posibilelor acte de corupţie comise de Leung.

”În timp ce o campanie anti-corupţie epurează oficiali în toată China, şi chiar Zhou Yongkang şi alţi oficiali mari corupţi au fost îndepărtaţi, s-a descoperit că Leung Chun-ying a acceptat 6,5 milioane de dolari încălcând legea”.

Plata se referă la o taxă de consultanţă primită de Leung prin firma de inginerie australiană UGL, după ce acesta a preluat biroul. Plata, care include o clauză pentru o muncă de consultanţă suplimentară, nu a fost dezvăluită de Leung în declaraţiile sale de avere. Parlamentarii din Hong Kong au anunţat că plănuiesc să înceapă procedura de acuzare a lui Leung.

Şeful executiv nu a fost descurajat de aceste apeluri şi a apărut pe TVB, o televiziune acuzată că are o poziţie pro-Beijing, pentru a anunţa că nu intenţionează să renunţe la funcţia sa. ”Demisia mea nu va rezolva situaţia”, a declarat acesta într-un interviu.

Acesta a mai apărat decizia Congresului Popular Naţional din China şi a susţinut că plata din partea UGL este ”legală” şi ”morală”. Pe finalul discursului său, acesta a criticat mişcarea pro-democraţie afirmând că este ”o mişcare în masă care a scăpat de sub control”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor