Streleţ cere democraţilor un preşedinte al Parlamentului fără relaţii de rudenie cu Plahotniuc

În urma invitaţiilor insistente venite în ultima perioadă din partea Partidului Liberal (PL) şi Partidului Populat European (PPEM), liberal-democraţii s-au decis într-un final să participe la negocierile de formare a noului Guvern, înaintând totuşi trei condiţii pentru Partidul Democrat.
Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al PLDM
Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al PLDM (facebook.com)

Organizând un briefing, preşedintele interimar al Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ a făcut publice cerinţele faţă de PD, una din ele vizându-l clar pe preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.

„Instituţiile de drept şi sistemul judecătoresc să fie scoase din subordonarea partinico-oligarhică, în vederea neadmiterii influenţării acestora de către grupări de interese şi folosirea lor pe post de bâte politice. Guvernul să activeze fără încorsetări stabilite în acordurile unor alianţe, iar prim-ministrul să fie neafiliat politic şi să aibă ultimul cuvânt la numirea şi demiterea membrilor Guvernului. Randamentul activităţii organului legislativ suprem urmează să fie asigurat de un preşedinte al Parlamentului, faţă de care să nu existe suspiciuni de afiliere de afaceri sau de rudenie prin afinitate cu persoane care au edificat sistemul statului captiv”, a afirmat Valeriu Streleţ, citat de Jurnal.md.

Potrivit fostului prim-ministru, „aceste trei prevederi reflectă principalele revendicări ale oamenilor care au protestat în ţară. Aşteptăm să vedem dacă PD înţelege gravitatea situaţiei, înţelege aceste revendicări şi doreşte să prezinte propria viziune”.

Punând întreaga responsabilitate a crizei politice din Moldova în spatele democraţilor, Streleţ a menţionat că în ciuda declaraţiilor optimiste, PD a eşuat în formarea unui nou cabinet de miniştri dar şi la nivel de negocieri, susţine sursa citată.

„PD poartă întreaga responsabilitate pentru criza prin care trece RM. Prin votul comun pentru demisia guvernului, democraţii şi-au asumat conştient lichidarea AIE3. După 20 de zile de la demiterea Guvernului, în pofida declaraţiilor triumfaliste, PD a eşuat nu doar în atingerea acestui obiectiv, dar şi în crearea unei platforme de negociere. PD promovează o retorică agresivă prin care încurajează traseismul politic, promovând şantajul şi presiunea”, a subliniat fostul premier.

În replică, PD a emis o declaraţie prin intermediul căreia se apără, subliniind faptul că „cei din PLDM nu sunt capabili să-şi depăşească emoţiile şi să vină la discuţii. Şi noi avem multe să cerem PLDM, în numele oamenilor, în primul rând să întoarcă cetăţenilor miliardul furat de la BEM, apoi să scoată din captivitate instituţii vitale ale statului, cum ar fi Serviciul Vamal şi Inspectoratul Fiscal de Stat, instituţii despre care avem toate motivele să credem că întreţin şi în acest moment scheme corupţionale şi politice, care favorizează inclusiv reprezentanţi din conducerea PLDM”.

Afirmând că „astfel de lucruri trebuie discutate bărbăteşte, cu maturitate politică, nu prin ieşiri de câteva minute în faţa presei” democraţii le-au cerut celor din PLDM să vină la dialog dacă vor să afle poziţia PD faţă de cerinţele pe care le-au anunţat.