Strauss-Kahn, un economist strălucit căzut în dizgraţie
alte articole
Fostul director general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, ale cărui ambiţii politice au fost năruite de scandalurile sexuale în care a fost implicat la Newy York şi în Franţa, dispune încă de un auditoriu important când vorbeşte despre problemele economiei mondiale, iar unii nu exclud posibilitatea revenirii sale la viaţa politică, notează marţi ziarul Las Provincias.
Strauss-Kahn, în vârstă de 63 de ani, a întors definitiv pagina scandalului judiciar care a început la 14 mai 2011. Prin încheierea unui acord financiar cu Nafissatou Diallo, camerista hotelului Sofitel care l-a acuzat de agresiune sexuală, DSK nu mai are niciun proces pe rol cu tribunalele americane. Până la 14 mai anul trecut, Strauss-Kahn era o figură politică strălucită a economiei mondiale şi un posibil preşedinte al Franţei, unde fusese ministru de finanţe. Această imagine a fost însă distrusă de fotografia care l-a înfăţişat întregii lumi, neîngrijit şi cu cătuşe la mâini după arestarea sa la New York.
'Această imagine a fascinat întreaga lume, pentru că în câteva clipe a ajuns de pe culmi în prăpastie', notează Stéphane Zagdanski, autor al unei cărţi asupra lui DSK. Scandalul a fost abordat de numeroase articole, cărţi, documentare, sau emisiuni umoristice, dar Strauss-Kahn şi-a făcut treptat revenirea la viaţa publică, fiind văzut recent plimbându-se prin piaţa oraşului Sarcelles (în apropiere de Paris), unde a fost primar timp de câţiva ani, acordând interviuri sau oferind conferinţe în străinătate. 'Este un rol care mi se potriveşte şi pe care îl voi juca în anii următori', a mărturisit el.
Strategia lui nu este acum 'acţiunea' ci 'reflecţia', a spus el, subliniind că nu simte nicio frustrare. El şi-a deschis şi un cabinet de consultanţă la Paris, dar unii observatori nu exclud revenirea sa la politică. Strauss-Kahn s-a despărţit de soţia sa, Anne Sinclair, cea de-a treia sa nevastă cu care s-a căsătorit în 1991. Ea l-a sprijinit însă ferm în timpul procesului din SUA, atât moral cât şi financiar. În noiembrie 2007, DSK a devenit unul din cei mai puternici oameni ai lumii fiind numit director general al FMI. În faţa crizei, susţinătorii săi l-au prezentat adesea drept 'medicul economiei mondiale', deşi detractorii săi l-au considerat un 'responsabil al foametei planetei'.
Profesor de economie şi avocat de afaceri, DSK ştia să explice criza în cuvinte simple. Dar scandalul din New York a prezentat o altă faţă a personalităţii sale: relaţia sa cu femeile, cu privire la care circulau de mulţi ani zvonuri în anumite cercuri franceze apropiate vieţii politice fără să ajungă însă la urechile publicului. La sfârşitul lunii august 2011, după ce capetele de acuzare au fost retrase la New York, în Franţa izbucnea un alt caz: acuzaţia de viol din partea scriitoarei Tristane Banon, a cărei plângere a fost respinsă de justiţie.
Dominique Strauss-Kahn continuă să fie inculpat pentru proxenetism agravat în bandă organizată în aşa-numitul caz Carlton (hotelul din Lille, nordul Franţei), legat de organizarea de petreceri 'libertine' cu prostituate. Apărarea lui a făcut cerere de nulitate, iar justiţia se va pronunţa în acest sens la 19 decembrie. Strauss-Kahn s-a născut la Neuilly-sur-Seine (periferia Parisului), la 25 aprilie 1949, dar a crescut la Agadir (Maroc). A aderat la Partidul Socialist în 1976 şi a fost deputat de mai multe ori înainte de a fi numit ministru de economie şi finanţe în 1997.