Italia: Silvio Berlusconi atacă guvernul Monti şi Germania

Fostul premier italian Silvio Berlusconi şi-a început în forţă campania electorală, cu un interviu acordat marţi dimineaţă postului privat de televiziune Canale 5 (al cărui proprietar este), în care atacă guvernul tehnocrat al lui Mario Monti şi Germania, informează mass media din Italia.
Silvio Berlusconi. (GIUSEPPE CACACE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.12.2012

Fostul premier italian Silvio Berlusconi şi-a început în forţă campania electorală, cu un interviu acordat marţi dimineaţă postului privat de televiziune Canale 5 (al cărui proprietar este), în care atacă guvernul tehnocrat al lui Mario Monti şi Germania, informează mass media din Italia.

Berlusconi este convins că Uniunea Europeană (UE) nu trebuie să fie îngrijorată din cauza candidaturii sale la funcţia de viitor prim-ministru al Italiei, în fruntea coaliţiei de centru-dreapta. 'Atâta timp cât am reprezentat Italia în cadrul UE, eram unul dintre cei doi sau trei şefi de guvern care aveau un cuvânt prestigios de spus şi singurul antreprenor de succes. Şi de asemenea unul dintre puţinii politicieni care se opuneau în mod deschis cererilor Germaniei, ca de exemplu acelea care au dus Grecia în pragul unui război civil', a declarat fostul premier italian în cursul acestui interviu, în care a mai susţinut că alegerile anticipate se vor ţine în Italia 'din vina lui Mario Monti, care şi-a anunţat demisia'.

'Povestea asta cu faimosul 'spread, diferenţa dintre randamentul obligaţiunilor guvernamentale cu maturitate la zece ani, ale Italiei şi Germaniei, este o păcăleală, o invenţie şi un complot internaţional prin care s-a urmărit înlocuirea unei majorităţi votate de italieni şi care guverna ţara. Despre 'spread' se vorbeşte numai de un an, înainte nimeni nu auzise despre acest cuvânt. Ce ne interesează pe noi despre cât trebuie să plătească celelalte ţări din Europa din cauza diferenţei dintre obligaţiunile lor şi acelea ale Germaniei?', a mai spus Il Cavaliere.

Vorbind despre guvernul Monti, Berlusconi a spus că tehnocraţii au făcut şi câteva greşeli, 'ascultând politica germanocentrică pe care Europa a încercat să o impună'. Guvernul Monti, a adăugat liderul Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), a dus la agravarea crizei economice din Italia, unde, în ultimul an, Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu peste 2%.

Il Cavaliere a vorbit şi despre viitoarea listă electorală pe care PdL o va prezenta la alegerile parlamentare de la începutul anului 2013: 'Va fi o listă în care 50% dintre candidaţi vor proveni din rândul antreprenorilor italieni, 20% din rândul administratorilor locali care s-au comportat bine, 10% din lumea culturii şi numai 10% dintre actualii parlamentari ai PdL vor fi reconfirmaţi'. Presa din Italia scrie că, la viitoarele alegeri parlamentare, Berlusconi ar avea intenţia să introducă pe lista PdL de candidaţi şi doi foşti fotbalişti de la clubul AC Milan (al cărui proprietar este), Paolo Maldini şi Franco Baresi.

Berlusconi l-ar vrea alături pe tânărul primar al Florenţei, Matteo Renzi (37 de ani), din Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), unul din protagoniştii alegerilor primare ale coaliţiei de centru-stânga, de la sfârşitul lunii noiembrie, care la balotajul din 2 decembrie (câştigat de Pierluigi Bersani cu peste 60% din voturi) a obţinut aproape 40% dintre preferinţele celor trei milioane de italieni care au participat la scrutin.

Berlusconi este convins că Renzi este 'un adevărat liberal', cu idei inovatoare pentru viitorul Italiei, şi l-a invitat să se alăture partidului său, PdL, declarând: 'Pentru Renzi, uşa va rămâne deschisă'. Primarul din Florenţa a răspuns printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, în care scrie: 'Dragă Berlusconi, ţi-am spus de mai multe ori că banii tăi pot cumpăra obiecte, dar nu persoane. Mulţi nu se lasă cumpăraţi. Şi nici eu. Cât despre uşa lăsată deschisă pentru mine, te invit să o închizi, pentru că în Italia este foarte frig'.

La interviul lui Berlusconi a răspuns şi premierul Mario Monti, care a replicat: 'Atenţie la populism! Italienii nu sunt ingenui!'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor