Stratfor: Strategia PDL de a se menţine la putere - alegeri anticipate comasate cu localele

Principalul scop la PDL, după ce Curtea Constituţională a respins comasarea alegerilor în toamnă, este să stabilească alegerile parlamentare anticipate în iunie 2012, în aceeaşi zi cu alegerile locale, susţine o analiză a Stratfor, agenţia privată de informaţii, supranumită şi "CIA-ul din umbră".
Epoch Times România
08.02.2012

Principalul scop la PDL, după ce Curtea Constituţională a respins comasarea alegerilor în toamnă, este să stabilească alegerile parlamentare anticipate în iunie 2012, în aceeaşi zi cu alegerile locale, susţine o analiză a Stratfor, agenţia privată de informaţii, supranumită şi "CIA-ul din umbră".

Opoziţia de stânga, condusă de PSD şi PNL, are mult mai multă popularitate în rândul publicului şi cere alegeri generale imediate. Totuşi, arată Stratfor în analiza sa despre demisia guvernului Boc, majoritatea pe care o are PDL în actuala legislatură îi conferă o oarecare capacitate de a controla momentul convocării alegerilor. Din moment ce atât PDL, cât şi Băsescu - oficial, un independent, dar care are legături strânse cu PDL - doresc ca PDL să rămână la putere, este foarte probabil că numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu în funcţia de premier să obţină validarea parlamentară necesară, apreciază Stratfor.

Totuşi, PDL are nevoie de sprijinul partenerilor minoritari din coaliţie - în special UDMR şi Partidul Independent (n.r. - sic!; referire probabilă la UNPR) - pentru a-şi asigura majoritatea parlamentară. Dacă aceste partide şi-ar retrage sprijinul, partidul de la putere ar fi într-un pericol serios.

Principalul scop al PDL este să stabilească alegerile parlamentare pentru iunie 2002 - în aceeaşi zi cu alegerile locale, afirmă în continuare analiza Stratfor, care explică "strategia PDL de a rămâne la putere". Aceasta ar permite partidului să-şi coordoneze eforturile cu primarii membri PDL. Scopul este ca primarii să se alăture campaniei generale şi să-şi dea sprijinul politic şi economic pentru partid la nivel naţional.

Stratfor aminteşte că alegerile parlamentare sunt programate în mod normal pentru noiembrie 2012, iar ideea iniţială a PDL a fost să împingă şi alegerile locale în noiembrie, dar Curtea Constituţională a respins această posibilitate, întrucât ar aduce o prelungire nejustificată a mandatelor primarilor.

Atunci, PDL şi-a concentrat atenţia către avansarea alegerilor parlamentare, susţine Stratfor. Deocamdată, Băsescu a anunţat, la câteva ore după demisia lui Boc, că noi alegeri s-ar putea organiza în cinci luni, cel mai devreme.

Chiar dacă PDL nu reuşeşte să se menţină la putere şi Parlamentul va decide alegeri anticipate, situaţia economică cel mai probabil nu se va schimba în mod drastic, estimează Strasfor. În 2009, România a primit un împrumut de 20 de miliarde de euro de la FMI. Această intervenţie a vizat menţinerea încrederii investiţionale, prevenirea căderii leului şi susţinerea costurilor de împrumut, reaminteşte Stratfor. FMI a eliberat tranşele punând condiţia unor tăieri drastice ale cheltuielilor guvernamentale. Cum România încă are nevoie de asistenţă financiară, este foarte puţin probabil ca opoziţia să rupă acordul cu FMI, dacă va ajunge la putere, prognozează Stratfor.

Dacă unele reforme controversate, cum ar fi restructurarea sistemului sănătăţii, încă mai trebuie puse în practică, majoritatea reformelor dificile au fost deja aprobate, iar FMI se aşteaptă ca economia României să crească cu 1-1,5% în 2012. Prin urmare, Stratfor nu se aşteaptă ca seismul din politica internă să producă schimbări strategice semnificative în România în viitorul apropiat, conchide agenţia de informaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor