Strategia Dunării poate contribui la îmbunătăţirea ratei de absorbţie a României

Epoch Times România
08.02.2012

Derularea de proiecte sub egida Strategiei Dunării, cu finanţare din fondurile structurale şi de coeziune, va contribui la îmbunătăţirea ratei de absorbţiei a României, a transmis miercuri ministrul Leonard Orban participanţilor la conferinţa pe tema Strategiei Dunării.

Din lista celor 100 de proiecte prioritare finanţate din fonduri structurale şi de coeziune în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu, Programului Operaţional Sectorial Transporturi, Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice şi Programului Operaţional Regional 60 de proiecte prezintă relevanţă pentru implementarea Strategiei, apreciază ministrul afacerilor europene, al cărui mesaj a fost transmis de către subsecretarul de stat Răzvan Horaţiu Radu. Ministrul Leonard Orban nu a mai putut veni personal, întrucât agenda sa a suferit modificări din cauza situaţiei interne.

Nici ministrul de externe, Cristian Diaconescu, nu a putut fi prezent, astfel că mesajul său a fost transmis de Luminţa Odobescu, director general al Direcţiei General UE din cadrul MAE.

"În acest moment sensibil de dezvoltare a UE, într-un context de criză, apreciez că macroregiunile reprezintă un răspuns adecvat pentru noile realităţi europene şi pentru şi pentru adaptările necesare ce trebuie aduse politicii europene de coeziune, mai ales în contextul viitoarelor negocieri asupra bugetului comunitar post-2013. Prin urmare, nu cred că este greşit să spunem că Europa trebuie să gândească în termeni de macroregiuni, pentru că ele pot avea un rol extrem de important în creşterea competitivităţii economice a UE", consideră Diaconescu, care recunoaşte că "finanţarea proiectelor dunărene este o problemă dificilă, urmare şi absenţei unei linii bugetare dedicate Strategiei în actualul buget al UE".

"În exerciţiul bugetar post-2013, România trebuie să se poziţioneze astfel încât propunerile de proiecte pentru Strategia Dunării ale părţii române să fie luate în calcul în viitorul buget multianual al UE", a precizat Luminiţa Odobescu.

Conferinţa pe tema Strategiei Dunării „Proiecte de dezvoltare în România. Oportunităţi în diferite sectoare”, a fost organizată de Confindustria România şi Camera de Comerţ Italiană pentru România, cu sprijinul Unioncamere (Uniunea Italiană a Camerelor de Comerţ), sub patronajul Ministerului Afacerilor Externe şi al Ambasadei Italiei la Bucureşti.

Cu această ocazie a fost oficializat acordul de parteneriat între MAE, Confindustria România şi Camera de Comerţ Italiană pentru România pe tema Strategiei Dunării.

Vorbitorii au evidenţiat posibilităţile multiple de cooperare în România şi Italia în cadrul Strategiei Dunării, în contextul în care relaţiile dintre cele două ţări sunt "intense".

Legăturile intense, Italia este constant pe primele locuri printre partenerii comerciali ai României şi ţara cu cel mai mare număr de companii active pe piaţă.

Chiar dacă nu există cifre pentru întregul an 2011, schimburile comerciale au crescut anul trecut, cifrele pe primele zece luni arătând că va fi depăşit recordul de 12 miliarde de euro, ceea ce reprezintă revenirea la tendinţa pozitivă de dinaintea de crizei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor