Ucraina: Croşeul politic al lui Vitali Kliciko
Legislativul ucrainean a intrat în ultima sesiune parlamentară înainte de alegerile din octombrie. Minute în şir opoziţia parlamentară l-a împiedicat pe preşedintele Viktor Ianukovici, venit la şedinţa festivă, să-şi ţină discursul, scandând 'Libertate Iuliei'. Tot în aceste zile reprezentanţi ai UE şi SUA au declarat că ar putea să iniţieze sancţiuni la adresa puterii de la Kiev, dacă aceasta va continua să persecute opoziţia. În pofida faptului că fostul premier Iulia Timoşenko rămâne şi pentru opoziţia locală, şi pentru Occident un simbol al libertăţii şi democraţiei, în Ucraina au apărut noi lideri de opoziţie, capabili să constituie o redutabilă concurenţă Partidului Regiunilor, aflat la putere.
În noiembrie, când Rada Supremă a aprobat noua legislaţia electorală, mulţi experţi au considerat că victoria actualei puteri şi a aliaţilor săi este una predeterminată: bariera electorală a fost majorată de la 3 la 5 la sută, participarea unor blocuri electorale a fost interzisă, iar sistemul electoral s-a transformat din unul strict partinic în unul proporţional-majoritar, precizează cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
În opinia directorului Institutului internaţional pentru democraţie, Serghei Taran, Iulia Timoşenko ar putea deveni un fel de locomotivă care să ducă opoziţia în parlament, însă doar cu condiţia unirii adversarilor puterii. 'Desigur, unirea într-o singură structură politică a unor forţe ideologice atât de diferite precum 'Frontul schimbărilor' al lui Arseni Iaţeniuk, partidul 'Udar' al boxerului Vitali Kliciko şi, de exemplu, partidul naţionalist 'Svoboda' al lui Oleg Tianibok este imposibilă, însă opoziţia s-ar putea înţelege cu privire la înaintarea candidaţilor pentru circumscripţii majoritare şi pentru iniţierea de acţiuni coordonate împotriva falsificării alegerilor', este de părere Taran.
La sfârşitul lui ianuarie, 10 partide de opoziţie din Ucraina au semnat un acord de cooperare, renunţând la concurenţă în campania electorală. Cu toate acestea, politologii evaluează sceptic acest document, deoarece el a stârnit deja divergenţe în tabăra adversarilor puterii. 'În pofida acordului, Iaţeniuk îşi face propriul joc. El încearcă să-şi elibereze terenul şi să-l împingă pe Vitali Kliciko spre nivelul unor alegeri locale, chiar dacă este vorba despre alegerile pentru primăria Kievului', opinează deputatul Consiliului kievean, Aleksandr Pabat. După cum explică deputatul, atât Iaţeniuk, cât şi Kliciko au fost la 'vizionare' în capitalele occidentale: 'Kliciko este foarte cunoscut ca boxer şi se bucură de popularitate în afara Ucrainei, iar Iaţeniuk a încercat din răsputeri să se prezinte, în timpul vizitelor sale în SUA şi UE, drept nou lider al opoziţiei'.
Experţii intervievaţi de Nezavisimaia Gazeta consideră că liderii occidentali se uită cu atenţie la tinerii politicieni ucraineni, pentru a înţelege pe cine să sprijine în viitor, mai ales că deja în octombrie distribuţia forţelor politice s-ar putea schimba în Ucraina. Potrivit centrului sociologic 'Razumkov', lista partidelor care ar putea depăşi bariera de 5 la sută arată astfel: 'Batkivşina' al Iuliei Timoşenko - 21,4%, Partidul Regiunilor al lui Ianukovici - 18,5%, 'Frontul schimbărilor' - 12,7%, Partidul Comunist - 6,5%, Udar - 5,7 %, Svoboda - 4,9%. Dacă opoziţia se va uni în circumscripţiile majoritare, ea va putea forma majoritatea parlamentară.
Deocamdată, însă, această unire are caracter decorativ. În opinia experţilor, poziţiile opoziţiei sunt consolidate în mod situaţional de Occident. De exemplu, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a adoptat o rezoluţie dură, ameninţând puterea de la Kiev cu sancţiuni din cauza persecutării opoziţiei. În timpul vizitei pe care a desfăşurat-o luni la Kiev, asistentul secretarului de Stat american pentru afaceri europene si euroasiatice, Philip Gordon, a declarat deschis că relaţiile dintre Ucraina şi SUA depind direct de soarta Iuliei Timoşenko. SUA cer nu doar eliberarea fostului premier, ci şi oferirea pentru aceasta a dreptului de a participa la alegerile parlamentare.
Potrivit directorului Institutului pentru politică ucraineană, Konstantin Bondarenko, Occidentul sare în apărarea lui Timoşenko nu pentru că mizează politic pe fostul premier, ci pentru că eliberarea ei a devenit o chestiune de principiu. 'Însă nici SUA, nici UE nu vor ajuta opoziţia ucraineană să lupte cu puterea, nu vor rezolva probleme şi chestiuni organizatorice, nu vor uni şi concilia. Atât timp când opozanţii ucraineni trag în părţi diferite precum eroii fabulei lui Krâlov, Occidentul va sta pur şi simplu să-i observe', este convins Bondarenko.