Orchestra Simfonică Shen Yun la Carnegie Hall

Iubitorii muzicii clasice ar putea crede că au auzit totul dar lumea muzicii clasice tocmai a deschis noi graniţe cu debutul internaţional al Orchestrei Simfonice Shen Yun la Carnegie Hall în 20 octombrie 2012.
Amelia Pang
01.11.2012

NEW YORK – Iubitorii muzicii clasice ar putea crede că au auzit totul dar lumea muzicii clasice tocmai a deschis noi graniţe cu debutul internaţional al Orchestrei Simfonice Shen Yun la Carnegie Hall în 20 octombrie 2012.

Compoziţiile Shen Yun integrează puterea instrumentelor estice şi vestice, creând un sunet unic.

Shen Yun Performing Arts este o companie de dans clasic chinez cu sediul în New York. Având misiunea de a reînvia cei 5.000 de ani de cultură chineză, Shen Yun are trei companii care fac turul lumii. Fiecare grup este însoţit de o orchestră Shen Yun care conţine instrumente estice şi vestice.

Poate un trombon să sune precum un dung-chen, un bucium tibetan? Poate o vioară să scoată sunete folosite îndeosebi în muzica chineză?

În piesele Shen Yun, instrumentele pot face acest lucru, ceea ce deschide o întreagă lume nouă cu privire la cum ar trebui să sune instrumentele tradiţionale.

Concertul din 28 octombrie a fost deschis cu piesa Bannerul împodobit cu stele, urmat de una dintre piesele distinse de deschidere ale Shen Yun, Creaţia

Alături de grandoarea unei orchestre simfonice vestice, maiestuoasa “secţiune de alamă” a răsunat în întreaga sală şi percuţia a dat un aer misterios prin tobele sale chinezeşti. Viorile au trecut din descrescendo într-un tremolo, sugerând că ceva magic urma sa sosească.

Creaţia se bazează pe o legendă antică care vorbeşte despre fiinţe cereşti ce aduc omenirii cultura sa. Melodiile sunt modelate în sens larg după muzica de curte (yague) a dinastiei Tang (618-907), care este considerată zenitul istoriei culturale a Chinei.

Orchestra Simfonică Shen Yun a trecut printr-o mişcare scurtă de baghetă de la un aer chinez la un sunet al simfoniei vestice. După piesa Creaţia, orchestra a interpretat Concertul lui Antonio Vivaldi pentru Două Trompete în C Major, RV 537.

Dintre cele 500 de concerte ale lui Vivaldi, aceasta este singura piesă scrisă pentru două trompete, la ele cântând aici Kaspar Martig şi Alexander Wilson

Martig este un fost trompetist principal al Orchestrei Filarmonice din Dresden şi un membru curent al Orchestrei Shen Yun.

Wildon a câştigat locul întâi la Internaţional Trumpet Guild’s 2010 Orchestral Excerpts Competition. El deţine o diplomă de master la Universitatea de Stat din Arizona şi este membru al Orchestrei Shen Yun.

Intonaţia duo-ului a fost incredibil de precisă, luând în considerare dificultatea pasajelor rapide şi a gamei mari de note. Tonul lor a rămas luminos şi uşor de-a lungul mişcărilor.

Orchestra s-a întors apoi la câteva piese mai vechi ale Shen Yun precum Khata pentru Zei. Acest cântec se deschide cu un duet pentru clarinet şi oboi şi îndreaptă ascultătorii spre vastul cer albastru al munţilor Himalaya. Instrumentele de suflat au emis noi sunete pentru a transmite sentimentul unic al acordurilor tibetane, în timp ce trombonul a imitat în mod uimitor buciumul tibetan.

Partea de început a cântecului a pregătit scena pentru o ceremonie în care tibetanii îşi exprimau mulţumirea către Buddha pentru o recoltă bogată. Apoi a urmat o serie de şaisprezecimi din partea corzilor. Notele curate şi egale ale corzilor au dus atmosfera către apogeul ceremoniei.

Orchestra Simfonică Shen Yun a interpretat de asemenea o piesă elegantă pentru a acompania piesa-dans numită Domnişoarele de la Curtea Manchu. Domnişoarele regale păşesc cu eleganţă cu pantofi speciali a căror platformă este foarte înaltă – un însemn al modei din timpul perioadei curţii Manchu (1644–1911 ).

Eleganţa nobilelor a fost evocată printr-o melodie susţinută de duetul unui erhu, instrument cu două corzi, şi al unei trompete.

Erhu, sau vioara chineză, are o capacitate specială de a exprima emoţiile şi ideile profunde. Nu e de mirare că a fost selectat pentru a capta graţia exclusivă a curţii Manchu.

Tocmai când publicul era captivat de sunetul duetului neobişnuit, viorile au preluat conducerea şi au imitat sentimentul transmis de erhu.

A fost o interpretare unică pe care niciun iubitor al muzicii nu ar fi trebuit să o rateze.

Interpreţii

Pe lângă prestaţiile orchestrale, programul a inclus de asemenea numere solo din partea cântăreţilor Shen Yun, care folosesc tehnica bel canto pentru interpretarea textelor în limba chineză.

Toate textele şi compoziţiile muzicale sunt piese originale ale Shen Yun. Printre interpreţi se numără Haolan Geng, care a cântat pentru Opera Provincială din Guangdong, câştigând medalia de aur la prima competiţie muzicală a Festivalului de Arte din Guangdong.

Geng a avut o prezenţă remarcabilă pe scenă. Vibrato-ul ei plin de pasiune a mişcat publicul şi s-a armonizat cu tonul filozofic al piesei.

Spectacolul de la Carnegie Hall a fost condus de cei trei dirijori ai Orchestrei Shen Yun - Keng-Wei Kuo, Antonia Joy Wilson şi Milen Nachev.

Kuo are experienţă în muzica vestică şi chineză. El este licenţiat în muzică în flautul chinez, sau dizi, şi are masterul în dirijat. De asemenea, el a fost dirijorul fondator al Ansamblului Taiwan Formosa Chamber din Texas.

Wilson a urmat studii pentru dirijarea orchestrei la Universitatea Yale şi are doctoratul în dirijarea orchestrală la Universitatea din Colorado. Wilson a fost cea mai tânără femeie care a condus o orchestră majoră americană. Ea a câştigat în 1996 locul întâi la Competiţia Internaţională de Dirijare în Muzica Clasică în Mexic.

Nachev a fost dirijor şef şi director artistic al mai multor orchestre majore din estul Europei. El este absolvent al Conservatorului St. Petersburg din Rusia.

Concert-maestrul a fost Yo-yo Fann, care şi-a câştigat masteratele la Şcoala Juilliard. El este câştigător al mai multor competiţii de vioară, incluzând Competiţia pentru vioară Preparatory Division Concerto la Şcoala de Muzică din Manhattan şi titlul de “cea mai bună interpretare a Sonatei” la Competiţia Internaţională pentru Vioară Kulturstiftung Hohenlohe din Germania.

Spectacolul s-a sfârşit cu un val îndelungat de aplauze. Din moment ce spectacolul a dispus de 3 dirijori, publicul a primit o surpriză specială de trei bis-uri.

Bis-urile au fost fragmente din piese muzicale anterioare ale Shen Yun. Orchestra a lăsat publicul în anticiparea turului din 2013 al Shen Yun, când compania de dans clasic chinez se va întoarce la Centrul Lincoln în aprilie.

Shen Yun Performing Arts are trei companii care susţin spectacole simultan pe marile scene ale lumii. Pentru mai multe informaţii vizitaţi shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este un mândru sponsor al Shen Yun Performing Arts.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor