Stoltenberg: Comasarea trupelor NATO în Europa nu este o încălcare a acordului cu Rusia

Planul NATO de a-şi intensifica prezenţa militară în estul Europei nu încalcă acordul încheiat cu Rusia după Războiul Rece în privinţa nivelului forţelor militare din regiune, a declarat noul şef al alianţei, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită în Polonia.
Epoch Times România
09.10.2014

alte articole

Jens Stoltenberg, noul Secretar General al NATO începând cu 1 octombrie 2014. (TERJE BENDIKSBY / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
09.10.2014

Planul NATO de a-şi intensifica prezenţa militară în estul Europei nu încalcă acordul încheiat cu Rusia după Războiul Rece în privinţa nivelului forţelor militare din regiune, a declarat noul şef al alianţei, Jens Stoltenberg, aflat într-o vizită în Polonia.

La o bază aeriană din centrul Poloniei, Stoltenberg a declarat că el este dedicat implementării unui plan pentru crearea unei noi forţe de intervenţie rapidă în vederea liniştirii statelor membre ale NATO din estul Europei, care sunt alarmate de intervenţia Rusiei în Ucraina.

Moscova a declarat că prezenţa militară intensificată a NATO pe flancul vestic ar putea fi o încălcare a acordului din 1997. Acest acord impune restricţii asupra tipului şi numărului forţelor NATO ce pot staţiona în fostele state sovietice.

Întrebat despre acest acord într-un interviu la baza aeriană Lask, Stoltenberg a afirmat că intensificarea prezenţei militare a NATO este în conformitate cu obligaţiile internaţionale ale blocului condus de SUA.

“Nu există nicio contradicţie între o prezenţă militară mai mare în această zonă şi respectarea unui ordin internaţional bazat pe nişte reguli”, a spus Stoltenberg, un fost premier norvegian.

Fostul şef al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost un critic puternic al acţiunilor Rusiei în Ucraina. De la numirea sa în funcţie, Stoltenberg a folosit uneori un limbaj conciliator faţă de Rusia.

Alegerea Poloniei pentru prima sa vizită în afara sediului NATO este simbolică. Polonia, fost membru al alianţei sovietice, are o atitudine destul de agresivă faţă de Rusia.

Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, care în tinereţe a fost un militant anti-război, este cunoscut pentru abilităţile sale în realizarea de compromisuri şi pentru cunoştinţele sale despre Rusia. Ca premier norvegian, acesta a avut relaţii de prietenie cu preşedintele rus de atunci Dmitri Medvedev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor