Stoltenberg cere Rusiei să ajute la încetarea violenţelor din Ucraina
alte articole
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri reporterilor, în Bruxelles, că acordul de încetare a focului în Ucraina a fost încălcat de peste 5.600 de ori în ultimele câteva zile, iar numărul victimelor a ajuns la 19 în cea de-a patra zi de lupte care s-au intensificat.
Guvernul ucrainean a raportat că trei dintre soldaţi au murit în noaptea de marţi spre miercuri, în timp ce rebelii separatişti au susţinut că trei civili au fost ucişi în luptele actuale.
Stoltenberg a făcut apel la Rusia cu scopul ca aceasta să îşi folosească influenţa considerabilă asupra separatiştilor din estul Ucrainei pentru a pune capăt “celei mai serioase amplificări a violenţelor într-o lungă perioadă de timp”.
Convenţia de încetare a focului a făcut parte dintr-un acord încheiat la Minsk în februarie 2015 – o iniţiativă de acord de pace între forţele ucrainene şi separatiştii pro-ruşi, ce a fost intermediat în capitala belarusă. Acordul mai prevedea, de asemenea, retragerea armelor grele din regiunea contestată. Deşi luptele sporadice au subminat eficienţa acordului, liderii internaţionali continuă să spere că acest acord reprezintă speranţa pentru încheierea unei păci în regiune.
Stoltenberg a făcut apel la toate grupurile implicate în conflict, susţinând că “toate părţile ar trebui să îşi implementeze în totalitate angajamentele luate pe baza acordului de la Minsk”.
Cea mai recentă amplificare a violenţelor reprezintă cea mai serioasă ameninţare la acordul de încetare a focului de la semnarea acestuia. În weekend, luptele s-au intensificat în oraşul estic Avdiivka, în condiţiile în care trupele guvernamentale şi separatiştii susţinuţi de Rusia au schimbat focuri de mortiere şi rachete. Violenţele din Avdiivka, care se află situat în apropierea capitalei rebele Doneţk, au lăsat aproximativ 20.000 de oameni fără căldură sau apă caldă, iarna, într-o perioadă cu temperaturi tot mai scăzute, de până la – 20 grade Celsius.
Apelul lui Stoltenberg către Moscova are loc pe fondul temerilor europene că administraţia lui Donald Trump – prietenoasă până acum cu liderul rus Vladimir Putin – ar putea slăbi sprijinul SUA pentru forţele guvernului ucrainean.
De asemenea, apelul său este pe aceeaşi linie cu declaraţiile făcute în zilele precedente de diverşi lideri şi organizaţii internaţionale, inclusiv Consiliul de Securitate al ONU şi Uniunea Europeană, care şi-au exprimat temerile în legătură cu deteriorarea situaţiei din Ucraina.
Conflictul din estul Ucrainei, izbucnit în aprilie 2014, a provocat până acum peste 9.750 de persoane.