Putin curtează Ungaria pentru a se infiltra în UE şi a scăpa Rusia de sancţiuni
alte articole
Liderul rus va face o vizită neobişnuită în Uniunea Europeană joi, aterizând în Budapesta, prima ţară pe care a vizitat-o după anexarea Crimeei în 2014.
Prim-ministrul eurosceptic Orbán a afirmat, anterior, în mod public că UE este “incapabilă” şi a spus că cetăţenii acesteia sunt “înrobiţi de o utopie iar această utopie este numită Europa super-naţională ”.
Se estimează în mare măsură că Putin speră să câştige avantaj de pe urma antipatiei pe care o are liderul european pentru Buxelles, folosindu-l pe domnul Orban pentru a încerca să anuleze sancţiunile aplicate Moscovei.
Susţinute de Germania, sancţiunile sunt aprobate în unanimitate de membrii UE, în ciuda unor reţineri din partea unor ţări precum Cipru, Grecia şi Italia, care nu sunt, totuşi, dispuse să fie destul de curajoase pentru a-şi exercite dreptul de veto.
Această situaţie s-ar putea schimba cu actuala Administraţie americană prezidată de Donald Trump, care a semnalat o schimbare de direcţie între relaţiile ruso-americane.
Şi fără SUA care să pună presiune pentru menţinerea sancţiunilor, probabil că Vladimir Putin întrevede o oportunitate de a aranja ridicarea acestora.
Parlamentarul ungar Gergely Gulyás a afirmat: “Sancţiunile au avut ca rezultat dezavantaje serioase, nu doar pentru Rusia, dar de asemenea pentru Ungaria, ca şi pentru întreaga economie europeană”.
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a adăugat ănsă că: “Ne-am exprimat în mod repetat opoziţia, dar nu am recurs la dreptul de veto şi nu am vrut să năruim unitatea Uniunii Europene. Valorile nu ar trebui să fie tranzacţionate pentru afaceri şi interese economice în aceste relaţii”.
Iar Ungariei i s-au amintit în mod repetat obligaţiile faţă de NATO, confruntându-se oricum cu un viitor nesigur, după ce preşedintele Americii a catalogat parteneriatul ca fiind “învechit”.
Dl. Orbán este de acord cu omologul său american, susţinând că lumea intră într-o “nouă paradigmă” a “mai multor centre de putere”.
“Nu eram singuri, erau multe alte ţări”.
“Dar când ziua de a lua o decizie a sosit, ne-am "trezit" singuri”.
Cei doi lideri s-au apropiat de când Orbán a fost ales în 2010, iar esenţa relaţiei lor prietenoase se învârte în jurul proiectului centralei nucleare Paks II, pe care l-a contractat Ungaria.
Dar planurile au atras critici din partea celor din Uniunea Europeană care pledează pentru independenţă energetică faţă de Rusia.
Şi cea mai vocală în ceea ce priveşte relaţia prietenoasă dintre Rusia şi Ungaria este Ucraina, care trăieşte în umbra Moscovei şi se teme tot mai mult de o altă intervenţie gen Crimeea, apelând în mod repetat la NATO pentru a apăra teritoriile din Est.