Lituania susţine că Putin ar putea mobiliza armata într-o singură zi
alte articole
Serviciile lituaniene de informaţii susţin că rapiditatea de reacţie a Moscovei ar putea crea o situaţie în care NATO să nu aibă altă alternativă decât cea de-a fi constant în alertă.
Pe fondul Rusia consolidării prezenţei militare a armatei ruse în regiunea Kaliningrad, serviciile lituaniene de informaţii sugerează că viteza de reacţie Rusiei este atât de mare încât Alianţa NATO ar putea fi împiedicată să acţioneze dacă ar avea loc un atac.
Lituania, Letonia şi Estonia sunt tot mai neliniştite de când Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014.
Conform unui raport anual privind securitatea, realizat de serviciile de informaţii ale Lituaniei, armata rusă ar putea reduce timpii necesari pentru lansarea oricărui atac.
Actualizarea armatei ruseşti include avioane de luptă Su-30 şi sisteme de rachete care permit atacarea navelor în aproape orice punct al Mării Baltice.
Ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a declarat: “Acesta este un semnal ca NATO să îmbunătăţească viteza procesului său decizional. Timpul de reacţie al NATO nu este atât de rapid precum am dori să fie”.
În acest an, NATO desfăşoară contigente simbolice de 1.000 de soldaţi în fiecare dintre cele trei state baltice şi în Polonia, pe lângă forţele americane mai reduse deja prezente în regiune.
Karoblis a mai declarat: “Forţa este potrivită pe termen scurt, dar în ceea ce priveşte o perspectivă pe termen mediu am dori o capabilitate mai ridicată şi nu doar trupe terestre ci şi sisteme de apărare aeriană şi capabilitate pentru a contracara orice blocadă”.
Raportul agenţiilor de informaţii lituaniene susţine că Rusia monitorizează şi chiar bruiază frecvenţele radio folosite de piloţii NATO deasupra Mării Baltice.
În plus, Rusia foloseşte nave comerciale şi ştiinţifice, nemarcate, pentru supraveghere, mai susţine raportul.
Ofiţerii de informaţii lituanieni au declarat că dezinformarea care urmăreşte să discrediteze trupele NATO staţionate în Lituania - recent Lituania a fost zguduită de acuzaţii false privind un presupus viol comis de soldaţii germani - va persista probabil.
Remigijus Baltrenas, seful serviciului de contraspionaj al armatei lituaniene, a declarat direct că: “provocările împotriva unităţilor NATO în Lituania vor continua şi se vor intensifica”.
Rusia a respins temerile Lituaniei, susţinând că raportul agenţiilor de informaţii lituaniene este o manifestare a sentimentului anti-rusesc, fără să ofere motive pentru existenţa acestuia.
Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului a susţinut: “Există o rusofobie totală, o rusofobie isterică. Moscova a susţinut întotdeauna bunele relaţii cu statele baltice”.
Statele Batice şi-au recăpătat independenţa faţă de Rusia în anii '90 după tensiuni şi ciocniri uneori violente cu trupele ruseşti staţionate acolo după cel de-al doilea război mondial.