"Stenogramele ruşinii". Mihai Goţiu: Mostre din limbajul unor lideri din Senat - Şerban Nicolae şi Tăriceanu

După o întârziere de trei săptămâni, stenogramele "ruşinii" din Senatul României au fost în sfârşit publicate, a anunţat vicepreşedintele forului, Mihai Goţiu.
Andrei Pricopie
28.04.2017

alte articole

Serban Nicolae(lider de grup PSD la Senat), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
28.04.2017

Pe site-ul Senatului a fost publicată o "spumoasă" stenogramă a şedinţei Biroului Permanent, în care vicepreşedintele forului, Mihai Goţiu, a avut un schimb de replici mai puţin prietenos cu pesedistul Şerban Nicolae, totul sub patronajul liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

"În sfârşit, cu o întârziere de mai bine de trei săptămâni, pe site-ul Senatului, a fost publicată stenograma şedinţei de Birou Permanent din data de 3 aprilie 2017, când, în urma mizeriilor enunţate de liderul PSD Şerban Nicolae şi a refuzului preşedintelui Senatului Călin Popescu Tăriceanu de a-l chema la ordine şi de a-mi acorda cuvântul, am părăsit sala împreună cu colegii din USR", a declarat Mihai Goţiu, vicepreşedinte al forului Superior al Parlamentului.

Coincidenţă sau nu, stenograma a fost făcută publică pe 26 aprilie, la câteva ore după ce Goţiu a solicitat-o oficial la Secretariatul General, pentru a o anexa sesizărilor depuse pe această temă împotriva celor doi lideri de la PSD şi ALDE.

"Înainte de a vă lăsa să vă "delectaţi" cu secvenţele relevante din stenogramă, câteva precizări pentru domnii Nicolae şi Tăriceanu, dar şi pentru alţii:

1. Nu-mi făceam probleme că d-nul Şerban Nicolae n-ar cunoaşte sensurile cuvintelor, ci modul în care le conexează şi le înlănţuie logic. Se pare că m-am înşelat.

2. Pentru un absolvent cu diplomă de Drept la Babeş-Bolyai, Parlamentul şi Senatul sunt două instituţii diferite. Bag seama că pentru un absolvent de Româno-Americană şi cu doctorat (NU în Drept) făcut cu un coleg de partid (da, tot despre Şerban Nicolae e vorba), întregul (Parlamentul) e acelaşi lucru cu… o parte (Senatul) a întregului. (veţi înţelege din stenogramă la ce mă refer la primele două puncte)

3. Ceea ce am spus în conferinţa de presă şi care l-a deranjat pe Şerban Nicolae a fost caracterizarea că ”e un avocat al corupţilor care susţine interesele clienţilor săi în Senat”. E un lucru pe care îl voi susţine şi proba în faţa oricărei instanţe de judecată, dacă va fi cazul. Dacă era minciună, Şerban Nicolae ar fi avut la dispoziţie Regulamentul, pentru a solicita sancţionarea mea.

4. Şi pentru a fi cât se poate de clar, fac aici o precizare care mi-a fost interzis în mod abuziv să o fac în şedinţă de către d-nul Tăriceanu: n-am absolut nici o problemă cu avocaţii care îi apără pe corupţi. E dreptul oricărui avocat să apere corupţi, dar, ATENŢIE, în faţa instanţelor de judecată! Un avocat parlamentar reprezintă (sau ar trebui să reprezinte) în Senat şi Camera Deputaţilor interesele tuturor cetăţenilor, nu doar ale clienţilor lui! Pentru mine, un parlamentar care susţine în Parlament o lege care îi favorizează clienţii (în detrimentul interesului general al societăţii) zic că se află în zona conflictului de interese. Părerea mea… A voastră?"

Stenograme

Stenograme şedinţă Senat 1 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 1 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 2 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 2 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 3 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 3 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 4 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 4 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 5 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 5 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 6 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 6 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 7 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 7 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 8 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 8 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 9 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 9 (USR)

Stenograme şedinţă Senat 10 (USR)
Stenograme şedinţă Senat 10 (USR)

Ce spune Regulamentul Senatului

Art.191. Constituie abateri disciplinare săvârşite de senatori următoarele fapte, dacă, potrivit legii, nu constituie infracţiuni:

e) comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de senator;

Art.194. (1) Preşedintele Senatului poate, înainte de a chema la ordine un senator, să-l invite să-şi retragă sau să explice cuvântul care a generat incidente şi care ar atrage aplicarea măsurii.
(2) Dacă expresia întrebuinţată a fost retrasă sau regretată ori dacă explicaţiile date sunt apreciate de preşedinte sau de senatorul vizat ca satisfăcătoare, măsura nu se mai aplică.
(3) În cazul în care, după chemarea la ordine, senatorul continuă să se abată de la prezentul regulament, preşedintele Senatului îi va putea retrage cuvântul, iar dacă persistă, îl va îndepărta din sală.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor