Stele pe Aleea Celebrităţilor: Florina Cercel, Adela Mărculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu

Dacă e martie, celebrăm graţia şi înzestrările feminine. Trei mari actriţe ale ecranului şi scenei româneşti au primit stele de recunoaştere a talentului lor.
Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti (captură)
L.M.
05.03.2016

Piaţa Timpului a fost astăzi spaţiul celebrităţii feminine. Trei dintre cele mai consacrate actriţe ale cinematografiei şi teatrului românesc- Florina Cercel, Adela Marculescu şi Rodica Popescu-Bitănescu au primit stele pe Aleea Celebrităţilor, pentru întreaga lor activitate.

"În această zi frumoasă de martie sunt fericit că putem omagia trei actriţe ce au evoluat cu graţie, dar şi cu forţa artistică atât pe scenele teatrului românesc, cât şi pe ecranele cinematografelor, cunoscute şi îndrăgite de publicul larg," declară George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis.

Decernarea stelelor s-a făcut în prezenţa colegilor, prietenilor apropiaţi şi, de asemenea, ai iubitorilor de teatru şi film.

Actriţele au primit câte o stea de aur din partea Casei de Bijuterii Sabion, bijutierul oficial al evenimentului.

La acest moment aniversar se cuvine să amintim căteva cuvinte despre indrăgitele actriţe care au încantat generaţii întregi.

Fara a avea vreo ordine prestabilită în minte o să începem prezentarea celor trei mari actriţe cu Florina Cercel.

Actriţa s-a născut în 28 ianuarie 1943 la Piatra Neamţ şi a absolvit în 1964 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, clasa prof. Jules Cazaban, Cornel Todea, Victor Moldovan.

Cu o bogată activitate în teatru, film, teatru TV şi radio, Florina Cercel a jucat peste 100 de roluri în peste 50 de ani de carieră, cele mai multe fiind create pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti. Printre regizorii spectacolelor în care a a jucat amintim pe Horea Popescu, Victor Moldovan, Mihai Berechet, Ion Cojar, Andrei Şerban,Victor Ioan Frunză, Felix Alexa, Dan Tudor.

În 1990 a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Vassa Jeleznova din spectacolul „Vassa Jeleznova” de M. Gorki, regia Ion Cojar, iar, în 2002 a primit Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor pentru cea mai bună actriţă a anului pentru rolul Anna Andreevna din spectacolul „Revizorul” de N.V. Gogol, regia Serghei Cerkasski, montat la Teatrul Naţional "I.L.Caragiale". Tot atunci a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

În prezent Florina Cercel joacă la Teatrul Metropolis unde o puteţi urmări în spectacolul „Gaiţele”.

"Gaiţele", la teatrul Metropolis (Epoch Times România)
"Gaiţele", la teatrul Metropolis (Epoch Times România)

Adela Mărculescu, actriţa care visa de mică să ajungă o mare tragediană s-a născut în 21 decembrie 1938 şi a absolvit în 1959 Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti, clasa prof. Alexandru Finţi.

Director fiind, Zaharia Stancu, o angajează în 1964 la Teatrul Naţional Bucureşti, teatru la care este invitată să joace şi în prezent. Câţiva dintre regizorii ce au creat spectacolele în care a jucat: Mihai Berechet. Alexandru Finţi, Horea Popescu, Grigore Gonţa, Anca Ovanez Dorosesnko, Ion Cojar, Gelu Colceag, Victor Ioan Frunză, Felix Alexa.

Şi-a început cariera pedagogică la I.A.T.C în 1963 la catedra de dans a Verei Proca, apoi la tehnica vorbirii, catedra Sandinei Stan. Din 1992, este conferenţiar la Universitatea “Hyperion”, catedra „Actorie”, mai apoi la „Tehnica vorbirii ”.
În film a debutat în 1965 în „Serbările galante” în regia lui René Clair, o coproducţie româno-franceză. Au urmat 25 filme şi colaborarea cu regizorii: Mircea Veroiu, Nicolae Corjos, Dinu Cocea, Gh. Turcu, Ion Popescu Gopo, Iulian Mihu, Mihai Constantinescu, Gustavo Graef Marino, Geo Saizescu.

Este cetăţean de onoare al oraşelor Bucureşti şi Aiud. În 2004 a fost decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer, Categoria D - „Arta Spectacolului", „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului”.

În prezent Adela Mărculescu joacă la Teatrul Metropolis în spectacolele „Spitalul comunal” şi „Tartuffe”de Molière.

Adela Mărculescu în Tartuffe la Teatrul Metropolis (ziarulmetropolis.ro)
Adela Mărculescu în Tartuffe la Teatrul Metropolis (ziarulmetropolis.ro)

Actriţei Rodica Popescu-Bitănescu îi place să scrie „comedii amare”, aşa cum ea însăşi declară. S-a născut în 5 august 1938, la Răsuceni, judeţul interbelic Vlaşca şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiele” Bucureşti în 1960, clasa profesor A. Pop Marţian.

Este prezentă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti încă din 1966 jucând sub îndrumarea regizorilor Horea Popescu, Ion Fintesteanu, David Esrig, Ion Cojar, Andrei Şerban. Începând din 2000 îşi regizează propriile comedii: „Cinci femei de tranziţie“, „Încă-i bine“, „Viaţa de cimitir“, toate jucate cu mare succes la public pe scena „Naţionalului” bucureştean.

În film, Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în 1975 în „Comedia fantastică“, în regia lui Ion Popescu-Gopo. Are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie.

În 2002 a fost decorată cu Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler „pentru crearea şi transmiterea cu talent şi dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizaţia românească şi universală“.

În prezent Rodica Popescu-Bitănescu joacă la Teatrul Metropolis unde o puteţi vedea în spectacolul „Gaiţele”.

"Gaiţele", la teatrul Metropolis (Epoch Times România)
"Gaiţele", la teatrul Metropolis (Epoch Times România)

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor