Ştefan Gligor: Începutul de reformare a sistemului judiciar din R. Moldova a eşuat în prima lună de zile a noii guvernări
alte articole
Expertul în politici publice Ştefan Gligor a declarat recent „cu toată certitudinea şi responsabilitatea” că începutul de reformare a sistemului judiciar din Republica Moldova a eşuat în prima lună de zile a acestei guvernări”.
„Într-un stat capturat, cu atâta nedreptate, asta era prioritatea nr. 1. În opinia mea, au eşuat şi au făcut-o spectaculos. Cazul lui Petic este un exemplu grăitor. Sistemul se simte invincibil şi inert. Oamenii din prima linie a lui Plahotniuc fumează narghilea în restaurantele scumpe ale oraşului şi îşi petrec foarte bine merci timpul.
Nu au nicio frică de această guvernare. Văd cât de lenţi, cât de lipsiţi de viziune sunt şi pe mine personal acest lucru mă afectează. Eu şi mulţi alţii din societatea civilă, judecători, nu pentru asta ne-am riscat capul şi ne-am pus în situaţii dificile familiile”, a punctat expertul în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.
Totodată, Gligor a scris într-o postare pe contul său de Facebook, că în prezent mai sunt circa 150 de ofiţeri de urmărire penală, în mare parte din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), 150 de procurori în mare parte din Procuratura Anticorupţie (PA) şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) şi circa 100 de judecători în toate instanţele, dar majoritar în Curţile de Apel şi Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) care au deservit regimul lui Plahotniuc şi de facto l-au făcut posibil.
„Nu e nevoie de cheltuit bani pe strategii şi experţi, aceşti oameni trebuie identificaţi şi eliminaţi din sistem. Cel mai simplu şi rapid e să faci acest lucru prin:
1. lichidarea Procuraturii Anticorupţie, PCCOCS şi CNA.
2. crearea unui corp de ofiţeri de urmărire penală şi procurori cu competenţe anticorupţie - de la zero - în care vor fi angajaţi ofiţeri şi procurori neimplicaţi în acoperirea regimului, competenţi, integri şi egal de important curajoşi”, a scris expertul în politici publice.
Cât priveşte curăţirea sistemului judecătoresc, acesta consideră că va fi necesar să se intervină legislativ pentru a revoca toţi membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu excepţia celor din oficiu. Va mai fi nevoie şi de organizarea unor alegeri veritabile noi în CSM în vizorul societăţii civile şi jurnaliştilor de investigaţie.
„Se constituie noua componenţă a CSM care revitalizează organele sale interne. Se acordă o autonomie şi competenţe lărgite Inspecţiei Judiciare şi se purcede la controale frontale şi eliminarea judecătorilor din sistem.
Dacă se va considera că această cale este prea complicată, Parlamentul să intervină mai dur şi să dispună reatestarea tuturor judecătorilor din sistem de către un organ ad hoc asistat internaţional”, se mai arată în postarea lui Gligor.
În context, expertul le-a sugerat parlamentarilor că au o şansă unică, pe care dacă o vor rata ascultând poveşti despre strategii, vor plăti scump, dar cel mai grav e că vor plati cetăţenii.
„Voi, membrii actualului Parlament aveţi acest mandat, sper că înţelegeţi ce aveţi de făcut. Veţi rata şansa asta şi veţi fi detestaţi de oameni nu ani, ci decenii. M-am săturat de discuţii şi filosofii interminabile, voi scrie un scurt concept de reformă a justiţiei pe care îl voi face public”, a conchis Ştefan Gligor.