Statul român obligat de CEDO să-i plătească daune lui Puiu Popoviciu

Nemulţumit că a fost ţinut în jur de 9 ore pe holurile DNA, Popoviciu a depus plângere contra statului român la CEDO şi a câştigat.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (Wikipedia)

Afaceristul Gabriel Puiu Popoviciu a câştigat procesul intentat la CEDO statului român în urmă cu mai bine de şase ani. În urma deciziei pronunţate de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Popoviciu ar urma să încaseze 4500 de euro daune morale de la stat.

Potrivit Agerpres, CEDO a găsit admisibilă plângerea lui Popoviciu, care a acuzat că în 2009 a fost fost reţinut aproape nouă ore în sediul DNA în 2009 fără bază legală.

Invocând articolul 5.1 al Convenţiei pentru protecţia drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, afaceristul a reclamat că a fost reţinut timp de aproape nouă ore într-o sală de aşteptare a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost convocat cu mandat de aducere pentru a fi audiat, înainte de a face obiectul unei ordonanţe de plasare în arest preventiv.

CEDO a ajuns la concluzia că reclamaţia în baza articolului 5.1 este admisibilă şi condamnă statul român la plata a 4.500 de euro către reclamant de la data la care decizia rămâne definitivă, în termen de trei luni, în moneda naţională, la cursul existent la momentul verdictului.

Reamintim că Gabriel Aurel Popoviciu este acuzat că, în perioada 2000 - 2004 a intrat în mod ilegal în posesia a 224 de hectare de teren din Băneasa, proprietate a Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară Bucureşti (USAMV). Cu ajutorul rectorului universităţii, Ioan Niculae Alecu, terenul respectiv, ce aparţinea domeniului public al statului, a fost trecut ca aport în natură la capitalul social al SC Băneasa Investments SA, societate controlată de Popoviciu. Transferul a fost realizat în baza unui contract ilegal, afirmă procurorii. În plus, terenul, la care, conform presei, tânjea şi latifundiarul Gigi Becali, a fost mult subevaluat:

"În condiţiile în care terenul respectiv (ferma Băneasa) se află în proprietatea publică a statului, conform legii, nu putea să facă obiectul vreunei tranzacţii şi, în plus, a fost în mod vădit subevaluat. În momentul constituirii ca aport la capitalul social al SC Băneasa Investments S.A., terenul a fost evaluat la valoarea de 1 USD/mp, în timp ce valoarea de piaţă de la acea dată era de aproximativ 150 euro/mp. Terenul se situează în partea de nord a oraşului Bucureşti, se învecinează cu DN1 Bucureşti-Ploieşti, iar pe acest teren s-au construit puncte de lucru şi sediile unor importante societăţi comerciale", notează procurorii în documentul citat.

Popoviciu a fost trimis în judecată în decembrie 2012, alături de alte nouă persoane, printre care fostul şef al DGIPI Cornel Şerban. Popoviciu a fost acuzat de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, în formă calificată şi continuată, precum şi de dare de mită, iar fostul şef al DGIPI, de complicitate la dare de mită şi favorizarea infractorului.

Prejudiciul cauzat USAMV este de aproape 620 de milioane de lei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne