Statul Kansas dă în judecată Pfizer: Firma ar fi "indus în eroare" publicul cu privire la vaccinul împotriva COVID-19

Albert Bourla, CEO-ul companiei Pfizer (FABRICE COFFRINI/AFP via Getty Images)
Zachary Stieber
18.06.2024

La 17 iunie, statul Kansas a dat în judecată gigantul farmaceutic Pfizer, susţinând că firma a "indus în eroare" publicul cu diverse afirmaţii despre vaccinul său anti COVID-19.

Pfizer, de exemplu, a declarat la 1 aprilie 2021 că nu au existat "probleme serioase de siguranţă până la şase luni după a doua doză" a vaccinului pe care îl produce împreună cu compania germană BioNTech, se arată în proces.

Dar documentele făcute publice prin intermediul unui proces au arătat că baza de date a Pfizer privind reacţiile adverse, care include probleme raportate în urma vaccinării din întreaga lume, conţinea deja 158.893 de evenimente adverse la 28 februarie 2021.

"Declaraţiile Pfizer potrivit cărora vaccinul său anti COVID-19 nu a prezentat niciun fel de probleme de siguranţă nu au fost în concordanţă cu datele privind evenimentele adverse pe care le deţinea", se arată în procesul intentat de procurorul general al statului Kansas, Kris Kobach.

"Pfizer a ascuns, suprimat sau omis fapte materiale pe care le deţinea şi care arătau probleme semnificative de siguranţă asociate cu vaccinul anti COVID-19 al Pfizer."

Procesul subliniază, de asemenea, modul în care Pfizer, în acelaşi comunicat de presă, a afirmat că participanţii la studiu care au fost vaccinaţi s-au bucurat de o protecţie de 91,3 la sută împotriva COVID-19 până la şase luni după a doua doză.

Documentele publicate ulterior au arătat că Pfizer a înregistrat o eficacitate de 83,7 la sută în rândul participanţilor la studiu la patru luni după a doua doză, în timp ce a găsit indicii în probele de sânge că eficacitatea a scăzut şi mai mult la şase luni.

Pfizer a dezvăluit scăderea eficacităţii la 28 iulie 2021, într-un document preprint. Comunicatul său de presă din acea zi a menţionat constatările pozitive dintr-un alt studiu, dar a omis să menţioneze lucrarea preprint sau modul în care a constatat semne de diminuare a protecţiei.

"Ascunderea, suprimarea şi omiterea de către Pfizer a scăderii eficacităţii vaccinului său anti COVID-19 a permis Pfizer să profite de pe urma vaccinării locuitorilor din Kansas care ar fi putut fi descurajaţi să se vaccineze cu produsul Pfizer dacă ar fi ştiut despre eficacitatea în scădere a acestuia", se arată în proces.

În al doilea trimestru al anului 2021, Pfizer a câştigat aproape 8 miliarde de dolari din vaccinul său împotriva COVID-19.

De asemenea, procesul notează că Albert Bourla, directorul general al Pfizer, a declarat la începutul anului 2023 că "Revizuim şi analizăm constant datele" şi "nu am văzut niciun semnal, deşi am distribuit miliarde de doze".

Până atunci, oficialii din Statele Unite şi din alte părţi au declarat că dovezile disponibile arătau că vaccinul provoacă miocardită, după ce au detectat pentru prima dată un semnal pentru inflamaţia inimii în 2021. Pfizer a declarat într-un document scurs la data de 11 februarie 2022 că a existat "un număr crescut de cazuri de miocardită" raportat în Statele Unite după vaccinarea Pfizer, iar eticheta vaccinului său din 2021 a purtat un avertisment cu privire la riscul de inflamaţie.

Plângerea de 69 de pagini a lui Kobach, depusă la tribunalul districtual din comitatul Thomas, susţine că Pfizer a făcut afirmaţii false, eronate şi înşelătoare, încălcând hotărârile de consimţământ pe care le-a încheiat anterior cu Kansas şi alte state pentru a soluţiona acuzaţii separate.

În cadrul uneia dintre aceste înţelegeri, Pfizer a plătit, în 2008, 60 de milioane de dolari pentru promovarea a două medicamente eliberate pe bază de reţetă şi a fost de acord ca, în continuare, să prezinte cu atenţie informaţiile despre produsele sale."Pfizer a făcut mai multe declaraţii înşelătoare pentru a păcăli publicul cu privire la vaccinul său într-un moment în care americanii aveau nevoie de adevăr", a declarat Kobach într-un comunicat.

Republicanul vrea ca instanţa să declare că afirmaţiile Pfizer despre vaccinul său încalcă hotărârile de consimţământ şi cere daune, inclusiv 20.000 de dolari pentru fiecare încălcare a fiecăruia dintre acorduri.

Într-o declaraţie pentru agenţiile de presă, Pfizer a menţionat că este probabil ca acest caz să nu aibă succes.

"Suntem mândri că am dezvoltat vaccinul anti COVID-19 în timp record în mijlocul unei pandemii globale şi că am salvat nenumărate vieţi. Declaraţiile făcute de Pfizer cu privire la vaccinul său anti COVID-19 au fost corecte şi bazate pe ştiinţă. Compania consideră că acţiunea statului nu are niciun merit şi va răspunde la proces în timp util", a declarat firma americană.

"Pfizer are un angajament profund faţă de bunăstarea pacienţilor pe care îi deserveşte şi nu are o prioritate mai mare decât asigurarea siguranţei şi eficienţei tratamentelor şi vaccinurilor sale".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor