Statul Islamic ar putea folosi Ebola ca armă biologică

Virusul Ebola, la microscop
Virusul Ebola, la microscop (Captură Youtube)

Statul Islamic (SI) ar putea lua în considerare utilizarea virusului Ebola ca armă biologică, susţine un raport al guvernului spaniol.

Potrivit declaraţiilor secretarului de stat spaniol pentru Securitate, Francisco Martinez, oficialii vor urmări forumurile jihadiste şi camerele de chat online, conform unei relatări a RT (canal TV rus).

Adresându-se Parlamentului spaniol, acesta a declarat că au existat discuţii recente într-o ”cameră de chat jihadistă" care a inclus un subiect de conversaţie despre "utilizarea ebolei ca o armă otrăvitoare împotriva Statelor Unite".

El a folosit aceste exemple ca dovadă că, pentru Statul Islamic, internetul este "o extensie a câmpului de luptă", este un mijloc ''de a ameninţa inamicii prin propagandă, pregătirea de operaţiuni, schimbul de informaţii, pregătire ideologică, recrutare de noi membri şi de a dobândi finanţe".

Martinez a menţionat, de asemenea, că s-a vorbit pe tweets despre utilizarea de arme chimice, în care a fost implicată şi organizaţia teroristă Ansar al-Islam.

La începutul lunii octombrie, Andrew Weber, secretarul adjunct al Apărării pentru programele nucleare de apărare, chimice şi biologice, a declarat că Ebola ar putea fi folosită în viitor ca o armă biologică.

"Există riscul ca ei să aibă acces la probe de sânge şi de ţesut şi deci, de a infecta orice persoană sau a se infecta ei înşişi şi apoi de a ajunge într-un avion", a declarat acesta potrivit US News şi World Report.

"Riscul există şi noi trebuie să ne asigurăm că nu este exploatat în circumstanţele actuale, dar nu este un risc serios", a adăugat el.

Cu toate acestea, Weber a subliniat că ebola este dificil de exploatat de organizaţii teroriste, cum ar fi SI: "Nu este ca alte boli cauzate de bacterii care formează spori, cum ar fi antraxul, care sunt rezistente în mediul înconjurător şi care pot fi răspândite astfel încât mulţi, mulţi oameni pot fi expuşi".

Între timp, Centrele SUA pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) au declarat că virusul nu este aeropurtat.

După ce au fost infectate mai multe persoane, inclusiv doi asistenţi medicali din zonă Dallas, Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention - CDC) au declarat pe site-ul propriu:

"Ebola nu prezintă riscuri substanţiale pentru populaţia Statelor Unite ale Americii. CDC recunoaşte că Ebola provoacă o mare îngrijorare şi preocupare publică, dar misiunea CDC este de a proteja starea de sănătate a tuturor americanilor, inclusiv a celor care se pot îmbolnăvi în străinătate. Când se utilizează măsuri de precauţie adecvate, pacienţii cu Ebola pot fi transportaţi şi ajutaţi în condiţii de siguranţă".