Statul de drept, încotro? ONG-ist bătut imediat după ce a fost ameninţat de poliţişti

Un reprezentat al Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) a fost bătut, joi seara, de patru bărbaţi în gara din comuna Racoş, judeţul Braşov, doi dintre aceştia purtând cagule.
(photos.com)
Loredana Diacu
08.05.2015

Un reprezentat al Asociaţiei Naţionale a Birourilor de Consiliere pentru Cetăţeni (ANBCC) a fost bătut, joi seara, de patru bărbaţi în gara din comuna Racoş, judeţul Braşov, doi dintre aceştia purtând cagule.

Incidentul a urmat imediat după ce expertul ANBCC a fost abordat de doi poliţişti din cadrul secţiei comunale care l-au legitimat şi ameninţat că "drumul de la Racoş până la Braşov e lung şi orice se poate întâmpla", iar "în comuna Racoş este periculos să vii", informează ANBCC, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Potrivit sursei citate, unul dintre agresorii care purtau cagule a fost recunoscut de victimă ca fiind persoana îmbrăcată în civil care îi însoţea pe cei doi poliţişti atunci când a fost abordat de către aceştia.

ONG-istul agresat în gara din Racoş este unul dintre coordonatorii locali care lucrează în cadrul proiectului "4 ACCES: Activarea cetăţenilor din 4 comunităţi pentru echitate socială", implementat de ANBCC în patru comunităţi din România: satul Ghirbom din Alba Iulia, satul Corbu Vechi din Brăila, comuna Racoş din judeţul Braşov şi cartierul Favorit din Roman, judeţul Neamţ, proiect finanţat de UE. Scopul proiectului este acela de a oferi asistenţă juridică cetăţenilor care aparţin grupurilor vulnerabile din aceste comunităţi şi sprijin în rezolvarea problemelor cu care se confruntă prin intermediul promovării principiului de cetăţenie activă şi a metodei de organizare comunitară.

Săptămâna trecută, în comuna Racoş, alţi doi bărbaţi de etnie romă au fost agresaţi fizic de poliţie, pentru unul dintre ei fiind necesară transportarea la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov iar coordonatorul local se afla în comuna Racoş pentru a oferi suport celor două persoane de etnie romă în redactarea unei plângeri către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov împotriva comportamentului poliţiştilor.

În aşteptarea trenului de întoarcere, acesta a fost abordat de doi poliţişti din Racoş care i-au cerut să se legitimeze şi l-au întrebat ce caută în comună. Alături de cei doi mai era un civil, ras în cap, cu o constituţie fizică solidă.

Conform relatării expertului ANBCC, poliţiştii au afirmat că ar fi venit în gară în urma unui apel la 112 al impiegatului de serviciu din Gara Racoş care a anunţat că pe peron există un "cetăţean cu barbă suspect". După ce reprezentantul ANBCC a explicat motivul prezenţei sale în comuna şi le-a oferit poliţiştilor informaţii despre proiectul în care este implicat, aceştia l-au întrebat: "Tu vii aici să îi înveţi pe romi să facă plângeri împotriva noastră?" iar apoi i-au pus în vedere că este periculos să vină în Racoş şi că pe drumul de întoarcere cu trenul până la Braşov "orice se poate întâmpla".

La zece minute după plecarea poliţiştilor, un grup de patru bărbaţi, dintre care doi purtând cagule, l-au bătut în biroul impiegatului CFR. După semnalmentele fizice şi după voce, coordonatorul ANBCC susţine că unul dintre agresori era civilul care îi însoţise pe poliţişti mai devreme. Agresiunea a fost semnalată la 112 de către membrul echipei, la un interval de 70-80 minute după incident, în jurul orei 20:42. La ora 2:30, s-a prezentat la Spitalul Judeţean Braşov pentru investigaţii. În data de 05.05.2015, Spitalul Judeţean Braşov – secţia Medicină Legală i-a eliberat un certificat medico-legal care atestă repercusiunile agresiunii fizice din 30 aprilie, recomandându-i-se 7-8 zile de îngrijiri medicale.

ANBCC mai informează că, potrivit ultimului recensământ din 2011, în comuna Racoş, 681 de persoane au declarat că sunt de etnie romă. În cadrul întâlnirilor cu membrii comunităţii, aceştia au adus la cunoştinţa noastră mai multe situaţii în care poliţiştii au bătut cetăţeni sub diferite pretexte, inclusiv o femeie şi un minor. Oamenii spun că nu au o problemă cu aplicarea legii acolo unde este cazul, dar nu pot fi de acord cu tratamentele abuzive la care sunt supuşi fără niciun fundament. Din teamă şi lipsă de informaţii, foarte puţini dintre ei ajung să depună plângeri împotriva poliţiştilor.

Ca urmare a agresiunii din Racoş, ANBCC solicită deschiderea unei anchete cu privire la abuzurile existente în comuna respectivă, privind atitudinea şi comportamentul poliţiştilor din comună, atât faţă de coordonatorul local al ANBCC, precum şi faţă de cetăţenii de etnie romă din comunitate, identificarea autorilor agresiunilor verbale şi fizice, precum şi sancţionarea acestora.

Totodată, ANBCC a trimis sesizări şi informări următoarelor instituţii: Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Braşov, Poliţia Transporturi Feroviare Braşov, Prefectura Braşov, CFR Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Rupea, Primăria comunei Racoş, Poliţia Comunală Racoş, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (operatorul Programului – Fondul ONG) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor