Martens: E nevoie de lideri ca Mitterrand sau Kohl,nu de politicieni care fac din UE un ţap ispăşitor

Preşedintele PPE, Wilfried Martens, s-a declarat nostalgic după lideri precum Francois Mitterrand sau Helmut Kohl, care punea Europa pe primul loc, în timp ce unii lideri de astăzi folosesc UE pe post de ”ţap ispăşitor” pentru măsuri naţionale nepopulare.
Preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
30.05.2012

Preşedintele PPE, Wilfried Martens, s-a declarat nostalgic după lideri precum Francois Mitterrand sau Helmut Kohl, care punea Europa pe primul loc, în timp ce unii lideri de astăzi folosesc UE pe post de ”ţap ispăşitor” pentru măsuri naţionale nepopulare.

Wilfried Martens, în vârstă de 76 de ani, rememorează în autobiografia sa, ”Europa: lupt şi înving”, evenimentele din viaţa sa, dar urmăreşte şi procesul de formare şi de integrare al UE, ”o poveste de succes”.

În opinia sa, volumul are şi o valoare pedagogică. Politicianul belgian îi îndeamnă pe tinerii români să participe la procesul democratic şi să-şi exercite drepturile democratice pentru a contribui la crearea unei mai bune societăţi.

La conferinţa de lansare a ediţiei în limba română, organizată marţi la Biblioteca Naţională, Martens le-a reamintit politicienilor că sunt ”funcţionari publici, aleşi să slujească poporul, să dea socoteală pentru toate acţiunile lor, să lucreze pentru oameni”.

Preşedintele celui mai important partid din Parlamentul European şi-a exprimat nostalgia faţă de liderii de altădată.

”Privesc în urmă cu nostalgie la acest trio tenace: Jacques Delors, Helmut Kohl, Francois Mitterrand, care a transmis un puternic mesaj european. Europa are nevoie de astfel de lideri. Lideri care să pună realizările europene pe primul loc, în loc să folosească Uniunea pe post de ţap ispăşitor pentru măsuri nepopulare la nivel naţional”, a spus Martens.

Chiar dacă astăzi se confruntă cu o criză prelungită şi cu o creştere a manifestărilor extremiste, de stânga sau de dreapta, Europa îşi poate reveni.

În viziunea sa, Europa viitorului va avea un preşedinte ales direct, care să aibă ”mai multe prerogative şi mai multă putere”. Totodată, ar trebui instituite mandatele de eurodeputaţi pan-europeni. ”Trebuie să acceptăm în alegerile pentru Parlamentul European liste pan-europene. Nu toate trebuie să fie pan-europene, dar să zicem 50 sau 100 de persoane alese nu numai la nivel naţional, ci pe o scară mai largă”, a spus Martens, un adept al federalismului european.

”Flandra e inspiraţia mea, Belgia e patria mea, Europa e viitorul meu”, şi-a exprimat crezul politicianul originar din zona flamandă a Belgiei.

Valeriu Stoica a precizat că autobiografia lui Martens este un model, de care europenii au nevoie în acest moment.

”Ori de câte ori e vorba de o criză, în spate e o criză mai profundă şi anume o criză a valorilor. Reconstrucţia europeană, reconstrucţia naţiunilor înseamnă învingerea acestei crize a valorilor”, a spus preşedintele Institutului de Studii Populare.

La lansarea ediţiei în limba română, organizată de Institutul de Studii Populare, cu sprijinul Fundaţiei Konrad Adenauer, au mai participat preşedintele PDL, Emil Boc, preşedintele Senatului, Vasile Blaga, foştii miniştri Teodor Baconschi, Sulfina Barbu şi Anca Boagiu, precum şi europarlamentarii Marian Jean Marinescu şi Traian Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor