Europa de Est: Noua conştientizare a corupţiei, rezultatul maturităţii politice a cetăţenilor

Valul de proteste care a avut loc recent în Europa Centrală şi de Est indică o nouă conştientizare a corupţiei, ce poate fi atribuită maturităţii politice în rândul cetăţenilor, sunt de părere unii analişti citaţi de cotidianul american The Washington Times.
(photos.com)
Epoch Times România
30.05.2012

Valul de proteste care a avut loc recent în Europa Centrală şi de Est indică o nouă conştientizare a corupţiei, ce poate fi atribuită maturităţii politice în rândul cetăţenilor, sunt de părere unii analişti citaţi de cotidianul american The Washington Times.

'Este o evoluţie pozitivă faptul că statele din regiunea Europei Centrale şi de Est sunt pregătite să recunoască şi să încerce să se ocupe de această problemă, deoarece aceasta arată o maturizare din partea lor, ce nu este suficient de frecvent recunoscută de omologii lor din alte ţări din Europa şi din lume', a afirmat Eamonn Butler, profesor de studii privind Europa Centrală şi de Est la Universitatea din Glasgow, Scoţia.

Cotidianul american aminteşte că, la mai bine de două decenii de la căderea comunismului, cetăţeni furioşi din democraţii din Europa de Est s-au răzvrătit împotriva unei culturi a corupţiei, care face ca greutăţile lor economice să fie şi mai rele. Potrivit Washington Times, demonstranţii au dat jos un guvern corupt în România şi au fost pe cale să răstoarne guvernul în Republica Cehă. În Slovenia, premierul este pus sub acuzare, în timp ce croaţii asistă la un proces major de corupţie. De asemenea, ungurii au ieşit în stradă pentru a protesta împotriva noii Constituţii care centralizează puterea în mâinile guvernului naţional.

'Am crescut într-o cultură în care corupţia măruntă era aproape o virtute civică - o modalitate de a eluda sistemul [comunist] stupid pe care l-am avut', a declarat Miklos Marschall, director regional al Transparency International Ungaria. Acum însă, mita merge dincolo de nivelurile mărunte înregistrate în spatele fostei Cortină de fier, a precizat el. 'Vezi corupţia politicienilor, corupţia din marile afaceri, iar acest lucru provoacă frustrare oamenilor', a adăugat Marschall.

Andreea Nicuţar de la platforma civică ''Erupţie Anticorupţie'', care mobilizează tineri români în scopul schimbării politice, a numit valul de scandaluri politice 'degradant''. '[Corupţia] ne fură libertatea, demnitatea şi stima de sine', a spus Nicuţar.

Luna trecută, guvernul ceh a supravieţuit cu greu unei moţiuni de încredere în Parlament, după ce o instanţă a condamnat doi parlamentari acuzaţi de luare de mită.

Peste 100.000 de demonstranţi au mărşăluit la Praga pentru a protesta împotriva corupţiei, precum şi împotriva măsurilor de austeritate impuse de guvernul ceh pentru a face faţă crizei financiare extinse în Europa.

Washington Times aminteşte că, la 14 mai, politicianul ceh de opoziţie, David Rath, a fost arestat având asupra sa 350.000 dolari cash. Poliţia a găsit o sumă suplimentară de 1,5 milioane de dolari ascunsă în casa lui şi l-a acuzat de acceptare de mită legată de oferte de contracte de achiziţii publice în timp ce îndeplinea funcţia de guvernator al districtului Bohemia Centrală.

'Oamenii sunt foarte mulţumiţi că s-a întâmplat acest lucru', a afirmat Quentin Reed, un consultant anti-corupţie de la Praga, referindu-se la arestarea lui Rath. 'Acest lucru ar putea fi un vânt de schimbare în Republica Cehă dacă înseamnă cu adevărat că poliţia s-a organizat mai bine şi s-a dus după acest individ', a subliniat el.

În Slovenia, premierului Janez Jansa i s-au adus recent acuzaţii de luare de mită ce implică trafic de arme. Eforturile sale de a impune reduceri bugetare au scos în stradă mii de persoane. 'Măsurile de austeritate se îndreaptă în direcţia greşită', a afirmat Jure Zebec, un scriitor de 40 de ani din capitala slovenă Ljubljana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor