Sprijin de la Guvern pentru Vaslui şi Iaşi. Asistenţă pentru implementarea proiectelor europene şi prioritate la finanţare

Pe lângă sprijin în elaborarea şi avizarea proiectelor europene - plus tratament preferenţial la deciderea finanţării - Guvernul va acorda şi 5 milioane de euro companiilor care vor investi în cele două judeţe din inima Moldovei.
Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul va înfiinţa o unitate de asistenţă tehnică pentru implementarea proiectelor europene şi guvernamentale accesate de judeţele Iaşi şi Vaslui, a anunţat, vineri, premierul Cioloş, precizând că demersul are drept scop sprijinirea comunităţilor din cele două judeţe. Noua structură va funcţiona în paralel cu alte două unităţi similare constituite pentru Valea Jiului şi Roşia Montană, relatează Agerpres.

"Am decis (...) să avem o abordare integrată de dezvoltare în aceste trei regiuni din România, în care să se implice şi Guvernul cu o unitate de asistenţă tehnică care să ajute comunităţile locale de aici să pregătească proiecte şi să primească finanţare pentru ele. Comunităţile astea mai cu probleme, mai dificile, din Vaslui şi Iaşi aveau nevoie de această abordare integrată a investiţiilor care se fac aici pe infrastructură, pe creare de locuri de muncă, pe politici sociale", a declarat Cioloş, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la finalul unei întrevederi cu autorităţile din Iaşi şi Vaslui.

Cioloş a mai precizat că unitatea de asistenţă tehnică, care va avea biroul la Vaslui şi va fi coordonată de consilierul de stat Ionel Dancă, va ajuta autorităţile locale şi judeţene să pregătească proiecte care ulterior "vor fi tratate în mod preferenţial atunci când se vor decide finanţările".

De asemenea, Guvernul va acorda sprijin şi pentru pregătirea proiectelor respective cât şi pentru obţinerea avizelor şi toată partea de birocraţie care e necesară la nivel guvernamental.

Nu în ultimul rând, Cioloş a dat asigurări că cele două judeţe vor beneficia de un fond anual de cinci milioane de euro pentru finanţarea investiţiilor mici şi mijlocii. Aceşti bani se vor constitui într-un ajutor de stat ce va fi acordat firmelor care decid să facă investiţii private în Vaslui şi Iaşi.

Reamintim în context că, recent, fostul ministru al fondurilor Europene acuza că preşedintele PSD-ist al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, îi împiedică pe primari să acceseze serviciul de consultanţă pentru proiecte pe fonduri europene înfiinţat de Guvernul Cioloş pentru Valea Jiului, Roşia Montană şi Vaslui.

"La prefectura Vaslui există doi oameni plătiţi de Ministerul Fondurilor Europene pentru a asista autorităţile locale în scrierea de proiecte pentru accesarea fondurilor europene. Spre mirarea noastră, PSD local blochează acest ajutor", a declarat Ghinea joi.

Acest blocaj ar interveni în condiţiile în care judeţul Vaslui este pe locul patru în clasamentul judeţelor care au atras cele mai puţine fonduri europene şi unul dintre cel mai sărace. În replică, liderul PSD Vaslui a acuzat că asta este "vrăjeală de tehnocraţi".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne