Spitalele din Berlin se pregătesc pentru un scenariu de război

(photos.com)
Redacţia
18.07.2025

Autorităţile oraşului Berlin, forţele armate germane şi 12 spitale din oraş au făcut pregătiri detaliate pentru scenarii sumbre, inclusiv izbucnirea unor conflicte militare în capitala Germaniei, informează DPA.

Spitalele din Berlin au primit un plan pus la punct după doi ani de muncă, pentru a răspunde la acest scenariu şi la alte scenarii de apărare civilă.

Planul complet rămâne secret din motive de securitate. Cu toate acestea, Senatul din Berlin a prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, aspectele importante care sunt în joc.

Printre acestea se numără menţinerea serviciilor şi a lanţurilor de aprovizionare necesare pentru ca spitalele să rămână operaţionale, repartizarea de urgenţă a pacienţilor şi asigurarea unei rezerve suficiente de energie, materiale medicale şi medicamente.

Planul a fost elaborat în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei şi al temerilor NATO privind o avansare înspre Europa de Vest.

Când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea în 2014, Guvernul german a decis să reorganizeze apărarea civilă a ţării, care fusese neglijată de la reunificarea din 1990.

Senatoarea pentru sănătate din Berlin, Ina Czyborra, a explicat că „din cauza modificării evaluării ameninţărilor, a devenit necesară extinderea apărării civile dincolo de ceea ce era necesar în ultimii ani”.

Cele mai pesimiste scenarii includ o creştere a numărului de pacienţi, combinată cu defecţiuni ale infrastructurii şi ale resurselor, un conflict militar în Berlin şi evacuarea completă a capitalei.

Marc Schreiner, director general al Asociaţiei Spitalelor din Berlin, a declarat că exerciţiile de urgenţă periodice au asigurat pregătirea adecvată a spitalelor pentru a răspunde la situaţii periculoase acute. Cu toate acestea, noul plan a arătat că mai sunt multe de făcut.

Anumite situaţii de criză potenţiale, cum ar fi conflictele militare sau ameninţările hibride, necesită pregătiri suplimentare, a menţionat el.

„Trebuie să ne facem infrastructura sanitară mai rezistentă la crize”, a afirmat Schreiner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor