Premierul slovac anunţă că ţara sa îşi retrage veto-ul asupra celui de-al 18-lea pachet de sancţiuni al UE împotriva Rusiei

Robert Fico (Sean Gallup/Getty Images)
Redacţia
18.07.2025

Premierul slovac Robert Fico a declarat că a dat instrucţiuni reprezentanţilor ţării sale în Uniunea Europeană să sprijine cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, afirmând că el şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au convenit asupra unor garanţii pentru Slovacia în ceea ce priveşte preţurile la gaz, relatează Ukrainska Pravda.

Fico a afirmat că blocarea în continuare a sancţiunilor ar fi contraproductivă, întrucât toate posibilităţile de negociere cu Comisia Europeană au fost epuizate, iar întârzierile prejudiciază interesele Slovaciei.

El a menţionat că ţara sa s-a opus de şase ori pachetului al 18-lea de restricţii. El a afirmat că Slovacia are acum garanţii scrise din partea Comisiei Europene, semnate de Ursula von der Leyen şi de întregul Colegiu al Comisarilor.

„Garanţiile confirmate din partea UE se referă la preţurile gazelor naturale şi la eventualele penurii, la tarifele de transport şi la posibilitatea declarării unei situaţii de urgenţă în cazul unei creşteri bruşte a preţurilor sau al unei penurii de gaze naturale, care ar putea duce la luarea unor decizii de criză, inclusiv ridicarea interdicţiei de import al gazelor naturale din Rusia”, a declarat Fico potrivit agenţiei de ştiri slovace TASR.

Între timp, Fico şi-a reiterat poziţia conform căreia Slovacia nu va susţine niciodată oprirea completă a livrărilor de gaz rusesc către UE, măsură care ar putea intra în vigoare începând cu 2028. El a declarat că acest lucru ar afecta competitivitatea Uniunii Europene, inclusiv pe cea a Slovaciei.

În ciuda faptului că a fost de acord să deblocheze cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni, Fico a declarat că imediat după vot va începe „a doua fază a luptei pentru gazul rusesc”. El a explicat că Slovacia are deja un plan aprobat pentru a-şi promova interesele naţionale, a fost creată o echipă specială pentru implementarea garanţiilor, iar mecanisme stricte de control au fost prevăzute.

Dacă aceste măsuri nu vor da rezultate, Fico a avertizat că deja Comisia Europeană lucrează la cel de-al 19-lea pachet de sancţiuni, care va necesita, de asemenea, consimţământul Slovaciei.

Context

Cel de-al 18-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei a fost unul dintre principalele subiecte abordate în cadrul reuniunii Consiliului Afacerilor Externe al UE din 15 iulie. Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, a declarat că ţările sunt foarte aproape de un acord şi şi-a exprimat speranţa că decizia va fi adoptată în aceeaşi zi.

Slovacia blochează sancţiunile pentru a obţine garanţii din partea Comisiei Europene cu privire la consecinţele renunţării complete la gazul rusesc începând din 2028.

Malta ar avea propriile rezerve cu privire la propunerea de reducere a plafonului preţului petrolului rusesc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor