Spionajul britanic consideră Israelul o ameninţare pentru Orientul Mijlociu, arată documente divulgate de Snowden

Conform unor documente dezvăluite de Edward Snowden, serviciile britanice de informaţii au spionat diplomaţi şi oficiali militari israelieni în perioada 2008-2009, au susţinut săptămâna trecută ziarul francez Le Monde şi cel israelian Haaretz.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
12.12.2016

Unul dintre documentele din 2009 a susţinut că “aparatul de spionaj şi colectare de informaţii GCHQ al Marii Britanii a definit Israelul drept o ‘ameninţare reală’ pentru Orientul Mijlociu”.

“Israelienii constituie o ameninţare reală pentru securitatea regională, în special din cauza poziţiei pe care o are ţara în privinţa Iranului”, a precizat documentul respectiv.

Agenţia britanică de spionaj (GCHQ) a colectat date legate de “oficialul numărul doi în Ministerul israelian de Externe”, care nu a fost numit de ziarele Le Monde şi Haaretz. Cele două organizaţii media au mai precizat că Marea Britanie a colectat informaţii despre Autoritatea Palestiniană.

GCHQ a spionat telefonul preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în decembrie 2008, cu câteva săptămâni înainte ca Israelul să lanseze o ofensivă în ianuarie 2009.

În plus, GCHQ a monitorizat emailurile trimise între ambasadorii israelieni în Kenya şi Nigeria şi compania de apărare privată israeliană Ophir Optronics.

În cei doi ani, Marea Britanie i-a spionat pe secretarul general al Organizaţiei de Eliberare a Palestinei şi câteva delegaţii diplomatice palestiniene, inclusiv pe fostul premier palestinian Ahmei Qurei şi pe dr. Ahmad Tibi, un parlamentar israeliano-palestinian.

Documentele au fost publicate de fostul contractor al NSA Edward Snowden, în vârstă de 33 de ani, care este căutat în SUA şi acuzat pe baza legii americane a spionajului, Espionage Act, după ce a divulgat mii de documente secrete în 2013 privind aparatul masiv de supraveghere şi monitorizare a datelor private folosit de NSA după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor