Speranţele Rusiei într-o cooperare cu SUA în vederea reglementării paşnice a situaţiei din Siria au eşuat(presa rusă)

Speranţele Rusiei într-o cooperare cu SUA în vederea reglementării paşnice a crizei din Siria, speranţe legate de noul şef al Departamentului de Stat, John Kerry, au eşuat la numai o lună de la numirea acestuia în funcţie.
Secretarul de stat american  John Kerry. (Adam Berry / Getty Images)
Epoch Times România
06.03.2013

Speranţele Rusiei într-o cooperare cu SUA în vederea reglementării paşnice a crizei din Siria, speranţe legate de noul şef al Departamentului de Stat, John Kerry, au eşuat la numai o lună de la numirea acestuia în funcţie. După tot ce a spus Kerry în timpul turneului său prin ţări europene şi din Orientul Mijlociu (OM), a miza pe eforturi comune în scopul obligării la pace a părţilor adverse ar fi fost culmea naivităţii, potrivit cotidianului rus Utro.

În acelaşi timp, au înregistrat un declin discuţiile privind posibilele acorduri pe marginea proiectelor nucleare ale Iranului, fapt care confirmă opinia celor ce consideră evenimentele din Siria una dintre verigile lanţului care duce spre Iran. Trei informaţii ale ultimelor zile confirmă că lucrurile stau tocmai astfel, subliniază cotidianul rus menţionat.

Prima informaţie se referă la conferinţa anuală a 'Comitetului americano-israelian pentru afaceri publice' (AIPAC). Conform informaţiilor ajunse în presă, Congresul american este gata să adopte o rezoluţie care să oblige SUA să acorde ajutor militar Israelului, în cazul în care acesta va declanşa un atac la adresa Iranului.

A doua informaţie este declaraţia vicepreşedintelui american Joe Biden, care a întărit cererea adresată Iranului în vederea 'sistării elaborării de tehnologii nucleare' prin avertismentul că SUA vor face apel la măsuri extraordinare, inclusiv militare. Sensul şi tonul declaraţiei demonstrează că senatorii americani care pledează pentru adoptarea rezoluţiei privind ajutorul militar acordat Israelului acţionează la unison cu Administraţia lui Obama sau cu o parte din aceasta.

A treia informaţie este, potrivit Utro, declaraţia 'obraznică' prin sens şi conţinut a reprezentantului Departamentului de Stat, Patrick Ventrell, care i-a solicitat Rusiei să întrerupă cooperarea militară cu Siria. 'Este necesar să lăsăm regimul lui Bashar al Assad fără acces la arme şi bănci'. Este vorba despre îndeplinirea de către Moscova a vechilor contracte în vederea reparării tehnicii militare, pe care Rusia nu intenţionează să le încalce.

Toate acestea au loc doar la câteva zile după întrevederea de la Berlin dintre John Kerry şi ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la finalul căreia s-a declarat că părţile continuă căutarea unei soluţii paşnice pentru problema siriană. O părere total diferită au în această privinţă mass-media anglofone, care afirmă că întrevederea a fost 'una dintre ultimele încercări ale SUA de a împinge Moscova spre concesii'. Judecând după evenimentele care au urmat, mass-media occidentale au descris situaţia în mod mai adecvat, constată Utro.

Despărţindu-se de Lavrov, Kerry şi-a continuat turneul european, în timpul căruia a dat de nenumărate ori de înţeles că Washingtonul nu are de gând să mai suporte regimul lui Assad şi 'intenţionează să-şi schimbe radical politica faţă de Siria'. Apoi, Kerry a luat parte la reuniunea de la Roma a 'prietenilor Siriei', în timpul căreia i s-a promis opoziţiei siriene un substanţial ajutor financiar, care, în pofida tuturor discuţiilor privind caracterul său umanitar, se converteşte imediat în arme pentru combatanţi.

Totodată, toate încercările Moscovei de a aşeza la masa negocierilor reprezentanţi ai regimului Assad şi ai opoziţiei siriene sunt spulberate. Drept răspuns la declaraţia făcută la Moscova de ministrul de externe sirian, conform căreia Damascul este gata să înceapă un dialog cu opoziţia armată, Kerry a subliniat că 'este greu să iei aceste cuvinte în serios'. În mod asemănător a reacţionat la iniţiativele Rusiei şi preşedintele francez Francois Hollande, care a declarat că 'reglementarea politică a conflictului sirian este imposibilă atât timp cât Siria este condusă de Assad'.

În aceste condiţii, Utro vorbeşte despre eşecul politicii Rusiei în regiune şi despre discreditarea ideii privind exportul stabilităţii. În prezent, întreaga logică de evoluţie a evenimentelor atestă intenţia 'prietenilor Siriei' de a doborî regimul Assad şi de a transforma Siria într-o 'rană supurândă' a Orientului Mijlociu. Între timp, Moscova continuă să vorbească despre posibile perspective ale unei noi runde de negocieri şi invocă acordurile de la Geneva, demult călcate în picioare de partenerii săi, conchide ziarul rus.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor