Germania, ţară-cheie a Uniunii Europene, sprijină înlesnirea regimului de vize cu Rusia

Uniunea Europeană (UE) şi Rusia sunt pe cale să soluţioneze ultima problemă care împiedică înlesnirea substanţială a regimului de vize - disputa cu privire la paşapoartele de serviciu.
(photos.com)
Epoch Times România
06.03.2013

Uniunea Europeană (UE) şi Rusia sunt pe cale să soluţioneze ultima problemă care împiedică înlesnirea substanţială a regimului de vize - disputa cu privire la paşapoartele de serviciu. Potrivit ziarului rus Kommersant, Germania, ţară europeană cheie, care până acum se pronunţa împotriva anulării vizelor pentru deţinătorii unor asemenea paşapoarte în cadrul acordului de liberalizare a formalităţilor de eliberare a vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi, a renunţat la obiecţiile sale. Acum, Moscova şi Bruxelles speră că mult aşteptatul acord dintre UE şi Rusia privind vizele va fi semnat încă înainte de începerea sezonului estival.

Îndelungata dispută dintre UE şi Rusia cu privire la ridicarea vizelor pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu este pe cale să fie depăşită. Tocmai această problemă împiedică cele două părţi să semneze acordul privind înlesnirea substanţială a regimului de vize pentru toate categoriile de cetăţeni ruşi: Moscova insistă ca deţinătorii unor astfel de paşapoarte să fie eliberaţi de formalităţile pentru eliberarea vizelor, în timp ce o serie de ţări din UE până acum nu acceptau acest lucru.

După cum a declarat pentru Kommersant o sursă diplomatică de la Bruxelles, Germania, ţară-cheie care se pronunţa împotriva includerii acestui punct în noul acord, şi-a revizuit recent poziţia. Potrivit interlocutorului ziarului rus, decizia Berlinului de a renunţa la aceste obiecţii a fost adusă la cunoştinţa comisarului european pentru afaceri interne Cecilia Malmström de miniştrii de externe şi interne ai Germaniei, Guido Westerwelle şi Hans-Peter Friedrich.

Reprezentanţi ai Ambasadei Germaniei la Moscova au declarat în acest sens ziarului Kommersant că 'Berlinul a sprijinit de la bun început dialogul dintre UE şi Rusia cu privire la un nou acord în vederea înlesnirii regimului de vize. Autorităţile Germaniei doresc reglementarea problemei privind anularea vizelor pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu'.

Surse diplomatice ale Kommersant din UE enumeră o serie de cauze care au dus la schimbarea poziţiei Germaniei. 'Cercuri de afaceri şi operatori de turism germani se pronunţă demult pentru înlesnirea formalităţilor de eliberare a vizelor cu Rusia, fiind de părere că acest lucru va fi în avantajul relaţiilor economice şi al dezvoltării turismului. Ei şi-au expus nu o singură dată poziţia guvernului german, care pare să fi aplecat urechea la solicitarea lor', a spus sursa de informaţie a ziarului rus.

Un alt interlocutor al Kommersant este de părere că această concesie în problema vizelor este menită să amelioreze climatul general din relaţiile dintre Moscova şi Berlin: în ultima vreme, dialogul dintre cele două părţi a fost unul destul de complicat, din cauza amplificării criticilor la adresa Rusiei din partea autorităţilor germane. 'În Germania vor avea loc în acest an alegeri, iar ameliorarea relaţiilor cu Rusia ar putea aduce voturi în plus partidului aflat la guvernare', a explicat interlocutorul ziarului rus, amintind că în prima jumătate a lunii aprilie este programată, la Moscova, o întrevedere dintre cancelarul federal german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin.

În sfârşit, alte surse diplomatice europene speră că, dacă regimul de vize cu Rusia va fi substanţial înlesnit, 'Moscova va înceta să forţeze procesul de anulare totală a vizelor'. Înainte, Rusia spera să ridice toate barierele de vize cu UE înainte de Olimpiada de la Soci, însă acum ea doreşte să se ajungă la un asemenea acord măcar până la sfârşitul lui 2014.

Acum, totul depinde de ce ţări dintre cele care ezitau în problema anulării vizelor pentru deţinătorii ruşi de paşapoarte de serviciu vor urma exemplul Germaniei. Potrivit Kommersant, în tabăra scepticilor se aflau, în afară de Germania, ţări precum Austria, Olanda, Suedia, Danemarca, Cehia, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Marea Britanie şi Irlanda. Acum, cel puţin încă două ţări - Austria şi Olanda - ar putea renunţa la obiecţii. Dacă acest lucru se va întâmpla, problema privind semnarea acordului de liberalizare a regimului de vize va fi ca şi rezolvată.

În UE, respectiva problemă este de competenţa unui organism special - Comitetul reprezentanţilor permanenţi (COREPER) - în cadrul căruia deciziile sunt luate de o majoritate calificată. Pentru o decizie favorabilă Rusiei este nevoie de 258 din 345 de voturi. În COREPER ţări diferite deţin un număr diferit de voturi: cele mai multe (câte 29) deţin Germania, Marea Britanie, Franţa, Spania şi Italia. După cum precizează Kommersant, înainte ca Germania să-şi schimbe poziţia, în favoarea ridicării vizelor pentru deţinătorii ruşi de paşapoarte ruseşti erau doar 200 de voturi. Acum, numărul acestora ar putea ajunge la nivelul necesar Rusiei.

Reprezentantul special al Ministerului de Externe al Rusiei, Anvar Azimov, califică decizia Germaniei drept 'un pas destul de pozitiv'. 'Sperăm că Germania le va arăta şi altor ţări din UE cum trebuie să desfăşoare o linie constructivă faţă de Rusia şi împreună vom putea depăşi ultima barieră ce împiedică semnarea acordului privind vizele'. Potrivit lui Azimov, 'punctul privind anularea vizelor pentru deţinătorii de paşapoarte biometrice de serviciu este reciproc avantajos': numărul de asemenea paşapoarte depăşeşte 150.000 în ţările UE, în timp ce în Rusia este de numai 18.000.

Între timp, Azimov a ezitat să spună când exact va fi semnat noul acord. Problemele privind anularea vizelor şi liberalizarea regimului de vize vor fi discutate în 11 martie la Moscova, în timpul vizitei directorului general pentru afaceri interne al Comisiei Europene, Stefano Manservisi. Aceste subiecte sunt incluse şi pe ordinea de zi a reuniunii guvernului rus şi Comisiei Europene, care, potrivit Kommersant, se va desfăşura în perioada 21-22 martie la Moscova. Anvar Azimov nu a exclus că, în situaţia în care negocierile se vor desfăşura cu succes, acordul va fi semnat în timpul summitului UE-Rusia, programat pentru începutul lui iunie la Ekaterinburg.

Surse diplomatice din UE şi-au exprimat de asemenea speranţa că documentul va fi semnat 'înainte de începerea sezonului estival'. Totodată, acestea au precizat că după semnare acordul trebuie să fie ratificat de Parlamentul European, care, însă, nu aprobă foarte tare acţiunile Moscovei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor