Speranţa moare ultima: vizita delegaţiei române în Azerbaijan

Premierul Victor Ponta are, joi, întrevederi cu preşedintele Azerbaijanului Ilham Aliyev şi cu prim-vicepremierul Yagub Eyyubov. Ponta a ajuns miercuri la Baku, iar în zilele următoare, premierul român va vizita Kazahstanul, Uzbekistanul şi China.
Victor Ponta (Epoch Times România)
Epoch Times România
27.06.2013

Premierul Victor Ponta are, joi, întrevederi cu preşedintele Azerbaijanului Ilham Aliyev şi cu prim-vicepremierul Yagub Eyyubov. Ponta a ajuns miercuri la Baku, iar în zilele următoare, premierul român va vizita Kazahstanul, Uzbekistanul şi China.

Premierul a afirmat că vizita în cele patru state asiatice - Azerbaidjan, Kazahstan, Uzbekistan, China - are un caracter preponderent economic.

Din delegaţia care îl însoţeşte pe premier fac parte ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nită, şi secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

"Sunt ţări cu potenţial financiar important. Dacă pe această stabilitate politică şi economică putem să atragem investiţii şi din afara UE, din ţările care au resurse financiare importante, cred că obiectivul nostru principal - acela de a crea locuri de muncă, de a avea investiţii străine, de a avea ţara din estul Europei cea mai deschisă pentru investiţii şi pentru dezvoltare - se poate atinge", a precizat miercuri premierul.

Tot miercuri, presa anunţa "decesul" proiectului Nabucco West dând drept sigur faptul că Azerbaijanul a optat să livreze gaze proiectului concurent.

TAP, proiectul preferat, se pare, de azeri are o rută de export către Europa ce nu include şi România.

Soarta gazoductului Nabucco, în care participă şi ţara noastră prin TransGaz, depinde de decizia consorţiului Shah Deniz II care va anunţa la 28 iunie cui va furnizară gazele naturale din exploatarea sa.

România va fi afectată în mod direct de hotărârea consorţiului azer. Nabucco ar fi fost singură alternativă ce ne-ar fi oferit independenţă energetică faţă de ruşi. Plus perspectiva de a avea preţuri mai mici la gaze. Plus miliarde de euro. Dacă azerii vor alege Nabucco, România ar încasa sute de milioane de euro taxe de tranzit. La acestea se adaugă 1,5 miliarde de euro, cât ar fi investiţia pe sectorul românesc al conductei.

"Speranţa moare ultima." declara miercuri Dumitru Chisăliţă, fost director Romgaz. "Dacă Nabucco a eşuat, lovitura este mult prea grea pentru România. Aşteptăm o poziţie oficială şi sperăm să mai apară surprize, dar din ce informaţii tot apar în ultima vreme semnalele sunt puternice în defavoarea Nabucco. Cred că în toată această poveste a contat poziţia Germaniei, iar un pericol asupra proiectului a planat de mai bine de doi ani”, mai afirma dumnealui.

Şi o dovadă că speranţa moare ultima, este şi vizita delegatei române în Azerbaijan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor