Specialiştii prezic cutremure puternice în 2018 din cauza schimbărilor în rotaţia Pământului

Cel puţin aceasta este explicaţia oficială pentru valul de cutremure din ultima perioadă
Cutremur (Getty Images)
Mioara Stoica
21.11.2017

Variaţii minuscule ale vitezei de rotaţie a Pământului ar putea declanşa o activitate seismică intensă în 2018, în special în regiunile tropicale dens populate. Cu toate că astfel de fluctuaţii în rotaţie sunt mici - o milisecundă pe zi – ele ar putea fi implicate în eliberarea unor cantităţi mari de energie subterană, argumentează oamenii de ştiinţă.

Legătura dintre rotaţia Pământului şi activitatea seismică este susţinută într-un studiu realizat de Roger Bilham de la University of Colorado din Boulder şi Rebecca Bendick de la University of Montana din Missoula, prezentat în luna octombrie a.c. la reuniunea anuală a Geological Society of America.

"Corelaţia dintre rotaţia Pământului şi activitatea seismică este puternică şi sugerează că va avea loc o creştere a numărului de cutremure intense anul viitor", a spus Bilham, citată de The Guardian.

În studiul lor, Bilham şi Bendick au observat cutremurele de magnitudine 7 sau mai mari care au avut loc din 1900 până în prezent. „Cutremurele majore s-au înregistrat pe parcursul unui secol şi acest lucru ne oferă o posibilitate bună de studiu“, a spus Bilham.

Ei au descoperit cinci perioade în care au existat un număr semnificativ de mare de cutremure puternice comparativ cu alte perioade. "În aceste perioade, s-au înregistrat între 25 şi 30 de cutremure intense pe an", a spus Bilham. "În restul timpului, numărul mediu a fost de aproximativ 15 cutremure mari pe an".

Cercetătorii au încercat să găsească corelaţii între aceste perioade de activitate seismică intensă şi alţi factori, şi astfel au descoperit că, atunci când rotaţia Pământului scădea uşor, era urmată de perioade de creştere a numărului de cutremure severe. "Rotaţia Pământului se modifică uşor – cu o milisecundă pe zi uneori - şi poate fi măsurată foarte precis de către ceasurile atomice", a spus Bilham.

Bilham şi Bendick au descoperit că au fost perioade de aproximativ cinci ani în care rotaţia Pământului a scăzut cu această cifră, de o milisecundă pe zi, de mai multe ori în ultimul secol şi jumătate. Fundamental, aceste perioade au fost urmate de perioade în care a crescut numărul cutremurelor intense.

„Este simplu”, susţine Bilham. "Pământul ne oferă un avertisment de cinci ani referitor la cutremurele viitoare".

Această legătură este deosebit de importantă deoarece rotaţia Pământului a început una dintre scăderile sale periodice cu mai mult de patru ani în urmă. „Interferenţa este clară”, spuse Bilham. „Anul viitor ar trebui să vedem o creştere semnificativă a numărului de cutremure severe. Am scăpat uşor în acest an. Până acum am avut doar şase cutremure severe. Am putea avea lejer 20 de cutremure pe an, începând cu anul 2018“.

Nu este clar încă de ce scăderea duratei zilei ar trebui să fie legată de cutremure, deşi oamenii de ştiinţă suspectează că mici schimbări în comportamentul nucleului Pământului ar putea provoca ambele efecte.

Mai mult decât atât, este dificil de prezis unde se vor produce aceste cutremure suplimentare, deşi Bilham a declarat că au descoperit că cele mai intense cutremure care au răspuns la schimbările duratei zilei par să aibă loc în apropierea Ecuatorului.

În regiunile tropicale ale Pământului locuiesc aproape un miliard de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor