Soarta lui Assange, în mâinile ONU. Grup de lucru decide în favoarea lui Assange: „Este deţinut în mod arbitrar”

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat că ar putea pleca de la Ambasada Ecuadorului din Londra, în cazul unui arbitraj nefavorabil din partea grupului de lucru al ONU şi se va preda poliţiei britanice. Totuşi, Grupul ar fi decis că „este deţinut în mod arbitrar”.
Fondatorul website-ului WikiLeaks, Julian Assange. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.02.2016

BBC a raportat că grupul de lucru al ONU privind detenţia arbitrară (UN Working Group on Arbitrary Detention) a luat o decizie în favoarea lui Julian Assange, fondatorului WikiLeaks, după ce a examinat petiţia acestuia prin care se cerea examinarea "detenţiei sale ilegale". Grupul care a examinat apelul lui Assange, va anunţa vineri că blocarea acestuia în ambasada ecuadoriană din Londra este echivalentă cu o detenţie arbitrară.

Assange anunţase anterior că dacă grupul ONU va decide împotriva sa, el va părăsi ambasada Ecuadorului din Londra, unde se află de aproape 4 ani, şi se va preda autorităţilor britanice.

După ce a petrecut trei ani în Ambasada Ecuadorului din Marea Britanie pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de viol, Assange a declarat că se va preda vineri autorităţilor britanice dacă ONU decide că el nu a fost reţinut în mod arbitrar.

“Dacă ONU anunţă mâine că eu am pierdut procesul împotriva Marii Britanii şi Suediei, voi părăsi ambasada vineri la prânz pentru a fi arestat de poliţia britanică, deoarece nu mai există nicio perspectivă reală de a contesta decizia”, a susţinut Assange într-o declaraţie.

“Totuşi, dacă o să câştig şi se recunoaşte faptul că părţile au acţionat împotriva mea în mod ilegal, aştept să-mi fie restituit imediat paşaportul şi să se pună capăt oricărei noi tentative de arestare a mea.”

Assange a depus o plângere împotriva Suediei şi Marii Britanii la Grupul de Lucru al ONU privind Detenţia Arbitrară în septembrie 2014, susţinând că blocarea sa în ambasada ecuadoriană echivalează cu o detenţie ilegală.

O femeie suedeză l-a acuzat pe Assange că a violat-o în Stockholm în 2010, dar fondatorul website-ului WikiLeaks a insistat mereu că actul sexual respectiv a fost consensual.

Primind azil din partea Ecuadorului, Assange a refuzat să părăsească ambasada de teamă că va fi trimis în SUA de către autorităţile suedeze.

Assange a publicat în 2010, prin intermediul website-ului WikiLeaks, sute de mii de cablograme militare şi diplomatice secrete americane cu privire la Irak şi Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor