Spaniolii mărşăluiesc pentru unitate după referendumul privind independenţa Cataloniei

Oamenii au ieşit pe străzile oraşelor spaniole Madrid şi Barcelona cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei, într-un semn de unitate după un referendum interzis pe tema independenţei regiunii autonome Catalonia.
Manifestanţi anti-secesiune se adună în Piaţa Catalunya din Barcelona în timpul unui protest organizat cu ocazia Zilei Naţionale a Spaniei, 12 octombrie 2017. (Getty Images)
Andrei Popescu
13.10.2017

În cadrul evenimentelor organizate joi cu ocazia Dia de la Hispanidad (Ziua Hispanităţii), a fost organizată o paradă militară în Madrid. Regele Felipe al VI-lea al Spaniei a condus parada, la care au participat aproximativ 4.000 de oficiali din cadrul armatei şi poliţiei.

Oamenii s-au aliniat pe străzile deja decorate cu steagurile Spaniei şi au mărşăluit pentru unitatea ţării.

Un avion de luptă Eurofighter s-a prăbuşit la scurt timp după ce a participat la parada de joi din Madrid. Pilotul a murit.

În Barcelona, capitala regiunii Catalonia, 65.000 de persoane au mărşăluit pe străzi cu steaguri spaniole şi catalane, scandând “Nu suntem fascişti, suntem spanioli” şi alte slogane, înainte de a încheia demonstraţia în Piaţa Catalunya.

Manifestaţiile au fost în mare parte paşnice, dar poliţia a trebuit să intervină pentru a opri o ceartă cu activiştii pro-independenţă în centrul Barcelonei.

Referendumul privind independenţa Cataloniei, care a avut loc în 1 octombrie, a divizat regiunea între susţinătorii guvernului central din Madrid şi secesionişti.

Preşedintele regiunii autonome, Carles Puigdemont, a semnat marţi o declaraţie de independenţă simbolică dar nu a declarat în mod oficial independenţa Cataloniei.

În schimb, guvernul catalan a cerut să aibă loc discuţii cu Madridul, dar a fost refuzat.

Puigdemont a declarat că 90% dintre participanţii la referendum au susţinut secesiunea, dar prezenţa la vot a fost de doar 43%. În acelaşi timp, sondajele de opinie desfăşurate înainte de referendum au sugerat că doar aproximativ 40% dintre catalani susţineau independenţa regiunii de restul Spaniei.

Premierul spaniol Mariano Rajoy l-a anunţat pe Puigdemont că are 8 zile la dispoziţie pentru a renunţa la planurile de independenţă, sau se va suspenda autonomia politică a Cataloniei, după cum este prevăzut în Articolul 155 al Constituţiei Spaniei.

Madridul a interzis referendumul şi a încercat să oprească votul, confiscând buletine de vot şi desfăşurând forţe de poliţie la secţiile de votare.

Forţele de securitate spaniole au fost intens criticate pentru folosirea forţei, inclusiv a gazelor lacrimogene în timpul referendumului, fiind rănite sute de persoane. De asemenea, forţele de ordine au tras cu gloanţe de cauciuc asupra manifestanţilor în faţa unei secţii de votare din Barcelona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor