Spania: Zeci de mii de familii şi-au pierdut locuinţele în 2012, iar situaţia nu se va îmbunătăţi

Spania a înregistrat 30.000 de evacuări în 2012, iar oamenii au fost nevoiţi să plece din primele lor locuinţe, din cauza neplăţii ipotecilor.
(Jasper Juinen / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2013

Spania a înregistrat 30.000 de evacuări în 2012, iar oamenii au fost nevoiţi să plece din primele lor locuinţe, din cauza neplăţii ipotecilor. Cotidianele spaniole de vineri preiau această ştire pe fondul controversatului decret de lege adoptat în Andaluzia, unde guvernul regional a decis exproprierea locuinţelor rămase băncilor după evacuarea celor ce riscă acum excluziunea socială.

O evacuare la fiecare sfert de oră - cotidianul El Pais scrie că în Spania s-au înregistrat 30.000 de evacuări din primele case în 2012, iar dintre acestea, proporţia străinilor care au beneficiat de măsuri de dare în plată (predarea locuinţei ipotecate cu ştergerea datoriei contractate prin credit - n.r.) este de 38,75%.

Experţii cred că situaţia nu se va îmbunătăţi pe parcursul acestui an, din cauza şomajului, mai notează cotidianul citat. În plus, acesta titrează pe prima pagină a ediţiei tipărite că şeful executivului regional catalan, Artur Mas, a cerut rapoarte asupra modelului unui stat catalan, şi în domenii precum apărarea, siguranţa, impozitele, datoriile, asigurările sociale, energia şi foaia de parcurs pentru organizarea referendumului asupra autodeterminării.

Andaluzia decretează că un apartament gol este 'antisocial', scrie cotidianul El Mundo, care comentează astfel faptul că guvernul regional andaluz şi-a justificat controversatul decret de lege al exproprierilor cu o prevedere din Constituţia spaniolă, care 'nu ocroteşte folosirea antisocială a dreptului la proprietate'. Publicaţia citată consideră însă că aceasta este o interpretare radicală a articolului 33 din legea fundamentală.

Consiliera andaluză a exproprierilor, Elena Cortés, a acceptat 142 de evacuări, dezvăluie cotidianul ABC. Acesta precizează că cea care a pregătit şi anunţat decretul de lege privitor la exproprieri a continuat să urmeze formalităţile pentru evacuări încă şase luni după anunţarea paralizării acestora, prin decretul de lege adoptat de guvernul central de la Madrid.

În ediţia tipărită de vineri, cotidianul ABC continuă să scrie despre legăturile dintre fostul militant conservator Jorge Trias şi fostul trezorier Luis Barcenas. Primul mărturiseşte că nu a văzut niciodată documentele originale, pe care le-a predat cotidianului El Pais şi care ar cuprinde contabilitatea ascunsă ţinută de fostul trezorier, însă a început să se îndoiască de onestitatea acestuia atunci când a aflat, din presă, că avea conturi în Elveţia, cu milioane de euro.

Cotidianul La Vanguardia anunţă de asemenea că zeci de mii de familii şi-au pierdut casele ipotecate de-a lungul anului trecut, iar băncile spaniole au început peste 65.000 de executări silite ale creditelor ipotecare. În 36% din aceste cazuri, a fost posibilă aplicarea măsurilor de dare în plată - în 14.229 dintre aceste procese de evacuare.

Despre Catalonia scrie vineri pe prima pagină cotidianul La Razon, cu informaţia potrivit căreia judecătorii aleg regiunea spaniolă drept ultima opţiune pentru un loc de muncă. Cotidianul spaniol citat face de asemenea referire la rapoartele cerute de guvernul regional catalan, cu care acesta ar încerca să schiţeze astfel modelul unui stat catalan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor